Schepen Franky Demon hekelt ‘kuren’ in het stadiondossier: “De speculanten straffen zichzelf”

Franky Demon: "Ik blijf een echte CD&V'er en bemoei me niet met andermans eigendom." © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“De ondernemers en grondeigenaars die in het stadiondossier klacht ingediend hebben bij de Raad van State spelen Russische roulette. Als zij gehoor krijgen, verliest iedereen”, zegt schepen Franky Demon. Dat Brugge een plan B heeft inzake het stadiondossier, dat wil de schepen van Ruimtelijke Ordening, Leefmilieu en Sport voorlopig niet bevestigen.

“De procedure bij de Raad van State draait om deze centrale vraag: mag er grond onteigend worden voor Club Brugge? Is de bouw van een voetbalstadion een daad van openbaar nut”, zegt schepen Franky Demon. Hij wacht bang het oordeel van ‘s lands hoogste rechtbank af. “De projectontwikkelaars, die klacht ingediend hebben én een voorverkooprecht hebben op de landbouwgronden, spelen Russische roulette. ‘t Zijn kuren, met als enig doel de prijs van de gronden op te drijven, omdat zij de vergoeding voor de onteigening niet hoog genoeg vinden. Indien het stadiondossier als een pudding in mekaar zakt, straffen die ondernemers niet alleen de voetbalwereld en andere bedrijven die zich daar willen vestigen, maar ook zichzelf. Want dan blijft deze zone in Sint-Pieters landbouwgebied en die grond is minder waard voor die speculanten!”

Fusie

Naar wij vernamen werkt Brugge al aan een plan B, voor het geval de Raad van State de klagers gehoor geeft. Maar daarover wenst schepen Franky Demon voorlopig niks te zeggen. Hij wil liever praten over andere prioriteiten die in het Brugs beleidsplan staan. “Als schepen van Wonen behoed ik mij voor Gentse toestanden, met een sociaal patrimonium dat onbewoonbaar dreigt te worden. Daarom wil het stadsbestuur de komende zes jaar 1.300 sociale woningen renoveren en 700 nieuwe sociale woningen laten bouwen.”

“Het is hoog tijd dat Vivendo en de Brugse Maatschappij voor Huisvesting fusioneren. Nu zijn er twee wachtlijsten voor sociale woningen, twee computersystemen en twee directeurs. Dat is zo historisch gegroeid, omdat de ene maatschappij ontstaan is uit het ACW en de andere in socialistische kringen. Een fusie op basis van gelijkheid dringt zich op!”

Brugge mag van mij zelf vastgoedmakelaar spelen

Franky Demon stelt dat de sociale verhuurkantoren hun werk goed doen, maar over te weinig woningen beschikken: “Ik wil hierover overleg plegen met de private markt, de agences en de projectontwikkelaars. Bovendien werk ik aan de oprichting van een community land trust, zoals in Brussel, met eigen Brugse invulling. De stad koopt woningen en gronden aan, die dan voor een aantal jaren in erfpacht gegeven worden aan Bruggelingen die het moeilijk hebben om een betaalbare woning te vinden. Het gaat om gezinnen die net uit de boot vallen en daarom uit Brugge wegvluchten naar andere gemeenten: mensen die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar te weinig om zich een huis op de private markt te kunnen permitteren. Als zij de grond niet moeten aankopen, wordt het voor hen financieel makkelijker. We moeten alles nog juridisch op poten zetten, maar ik heb er geen probleem mee dat de stad in beperkte mate de rol van vastgoedmakelaar speelt.”

Vaartdijkstraat

Voorts wil de schepen de Brugse woonverordening aanpassen, zodat ook in de binnenstad grote panden kunnen opgesplitst worden. Inzake stadsvernieuwing werkt hij aan een pleintjesplan en projecten van wonen langs het water. “De nieuwe brug van Steenbrugge zal opportuniteiten bieden om langs de Gentse vaart hippe zaken en woningen te realiseren. Met aan de andere kant van het water in Sint-Michiels een masterplan voor de Vaartdijkstraat, waar allerlei urban sports in een groene, sportieve long een plek zullen kunnen vinden.”

Franky Demon bereidt ook een bebouwd ruimtebeleidsplan voor, waarin bestemmingswijzigingen van grote, leegstaande gebouwen in de binnenstad opgenomen zijn: “Maar ik blijf een echte CD&V’er en bemoei mij niet met andermans eigendom. Ik zeg niet aan kloosters wat ze met hun tuin of panden moeten doen.”

Wat de binnenstad betreft, wil Franky Demon een duidelijk kader scheppen, waarin bepaald wordt in welke straten er nog nieuwe winkels en handelszaken bij kunnen: “Onze middenstand heeft het moeilijk door de hoge huurprijzen en de e-commerce. Maar de oplossing is niet om hele winkelstraten door de leegstand om te toveren in louter horeca. Want anders zullen de vele kooplustigen wegblijven uit Brugge.”

Inzake sport zorgt de schepen voor een koerswijziging: “Tijdens de voorbije legislatuur werd er vooral ingezet op nieuwe grote projecten, zoals de Xaverianensite. Belangrijker is nu om de bestaande infrastructuur van onze sportclubs te verbeteren. Is het niet erg dat jongens en meisjes in dezelfde kleedkamers moeten douchen bij onder andere Jong Male? En het stond in de sterren geschreven dat de Schutterstoren in de Koude Keuken zou instorten.”

“Het wordt tijd dat Brugge zijn naam van sportstad alle eer aandoet. Via Brugge Beweegt willen we in samenwerking met de onderwijsinstellingen meer Bruggelingen aan het sporten krijgen. En waarom niet bij grote sportmanifestaties samenwerken met de omliggende gemeenten?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier