Schepen Diksmuide: “Niks mis met activiteiten Publipart”

Redactie KW

De oppositie van Diksmuide hakt naar aanleiding van de commotie rond de mandaten van politici fors in op het stadsbestuur en Eric De Keyser. De Stad stelt niets te maken te hebben met diens privémandaat in het gecontesteerde Publipart.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politici & mandaten’

Schepen Kurt Vanlerberghe van Diksmuide reageert: “Publipart is geen intercommunale, maar een privaatrechtelijke vennootschap. Met de activiteiten ervan is overigens niets mis. Als aandeelhouder van Elia, hoogspanningsnetbeheerder in de elektriciteitssector, vindt SP.A-Open het belangrijk dat hoogspanningsleidingen Belgisch blijven en niet in pakweg Chinese handen terechtkomen. Wat betreft de dubieuze beleggingen van Publipart in een bedrijf dat witte fosfor maakt, dat kan gebruikt worden bij chemische oorlogsvoering, heeft het bedrijf meegedeeld dat deze belegging in fondsenbeheerder Candriam zou worden verkocht.”

Schepen Karline Ramboer verdedigt zich: “Ik heb niets te maken met Publipart, noch vanuit de stad noch vanuit de partij SP.A, maar vertegenwoordig de stad wel in Publilec. Daarvoor werd vorig jaar een uitzonderlijk dividend uitbetaald aan de stad. In 2015 heb ik voor de vergaderingen in Brussel 247 euro bruto op jaarbasis ontvangen.”

Chemische wapens

Oppositiepartij Idee2006 wil de kaarten op tafel in de volgende gemeenteraad en eist duidelijkheid over het aantal mandaten die de burgemeester en de leden van de meerderheid in de gemeenteraad via hun politieke functie opnemen en de aard daarvan. De partij wil weten welke werkbelasting dat met zich meebrengt en hoeveel er met alle mandaten op jaarbasis wordt verdiend. Over de dotatie van ex-schepen De Keyser doet de oppositie geen uitspraak alvorens ze hem hebben gehoord.

Eric De Keyser heeft het imago van Diksmuide geschaad

Marc Deprez dringt in naam van zijn partij aan op het opdoeken van Publipart. “De stad Diksmuide heeft in de jaren 90 geopteerd om aandelen te kopen omdat er een billijk dividend aan verbonden was. Nu blijkt dat deze vennootschap aandelen heeft in de beruchte Optima bank en investeert in chemische fabrieken en wapens, waar zelfs slavenhandel mee gepaard gaat, kan dit dividend ons gestolen worden. De aandelen moeten zo snel mogelijk worden uitgekeerd aan de stadskas. Dit kan deontologisch niet, want politici hebben een voorbeeldfunctie.”

De aandelen moeten zo snel mogelijk worden uitgekeerd aan de stadskas

De reactie van N-VA Diksmuide naar aanleiding van het uitbreken van het schandaal rond bestuursvergoedingen binnen Publipart N.V. en de link met SP.A-gemeenteraadslid Eric De Keyser liegt er niet om.

Koen Coupillie verwoordt de visie van de N-VA-fractie: “Zijn hele politieke carrière zocht Eric De Keyser de grenzen van het toelaatbare op. Dat de Diksmuidse socialist een verwoed verzamelaar is van mandaten, toch zeker de betaalde, is algemeen bekend. Of al die mandaten iets te maken hebben met zijn expertise, waardoor zodoende een nuttige bijdrage geleverd wordt voor de stad, is maar de vraag.”

Of al die mandaten iets te maken hebben met zijn expertise, waardoor zodoende een nuttige bijdrage geleverd wordt voor de stad, is maar de vraag

“Wat we wel zeker weten, is dat Eric De Keyser als voorzitter van het college van commissarissen van Publilec en als bestuurder van Publipart N.V. deel uitmaakte van een financiële constructie waar zaken gebeurden die men liever bedekt hield. Waarom zou hij anders weigeren te antwoorden op eenvoudige vragen die een bepaalde journalist hem stelde? En waarom moet hij zich dan laten verdedigen door zijn partijgenoot-advocaat in een ander interview?”

Transparantie

“In de pers verdedigt de oud-schepen zich met cijfers waaruit blijkt dat hij geen extreme vergoedingen kreeg. Het bedrag van die vergoeding is evenwel niet het punt, maar wel de zin en meerwaarde van die mandaten voor de stad. Hoewel hij stelt dat niemand daar iets mee te maken heeft en dat dit louter een privézaak is, heeft Eric De Keyser het imago van onze stad geschaad. De link naar Diksmuide werd in de nationale pers breed uitgesmeerd. Op de volgende gemeenteraad zullen wij daarom volledige transparantie van alle mandaten van de gemeenteraadsleden vragen. De N-VA-fractie is bereid om alle gegevens op tafel te gooien en hoopt dat de andere partijen hen daarin willen volgen. Wie hard werkt, moet goed verloond worden. Zich laten betalen om niets te doen is profitariaat.”

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier