Samen voor Lendelede trekt naar de verkiezingen als ‘Open VLD+/Samen’

Van links naar rechts gedeputeerde Carl Vereecke (Open VLD), Francis Bonte, Guido Fremaut, Mieke Vantieghe, Raoul Rigole en voorzitter Pierre Combes van Open VLD Lendelede. (Foto CLY) © (Foto CLY)
Redactie KW

‘Samen voor Lendelede’, dat in 2012 met Francis Bonte één zetel behaalde, trekt in oktober naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de nieuwe of beter de samengestelde naam ‘Open VLD+/Samen’. Lijsttrekker blijft Francis Bonte.

Er deden de jongste tijd nogal wat geruchten de ronde dat enkele oppositiepartijen samen onder een nieuwe naam naar de verkiezingen zouden trekken om zo meer tegengewicht te kunnen bieden aan het comfortabele en stevige CD&V-blok. En er zullen wel gesprekken geweest zijn, maar uiteindelijk komen zowel de N-VA (voorzitter Erwin Danis bevestigde dat) als ‘Samen voor Lendelede’ met elk een eigen lijst op. Met dien verstande dat die laatste partij haar naam verandert in ‘Open VLD+/Samen’. Terug naar de roots zouden we zeggen. “We kozen voor die nieuwe naam omdat we bij de vorige verkiezingen met ‘Samen voor Lendelede’ de Open VLD-kiezer te weinig aanspraken”, zegt Francis Bonte.

“En we waren toen gegroeid uit de Open VLD dat met Pierre Combes jaren constructieve oppositie voerde. We hopen op die manier Open VLD-kiezers terug te winnen.”

Francis Bonte zegt dat hij met ‘Samen voor Lendelede’ vanaf dag één van de legislatuur altijd constructieve oppositie voerde. “Maar in een volgende legislatuur willen we niet aan de zijlijn blijven staan, maar actief meewerken aan het beleid. Omdat Lendelede voor grote uitdagingen staat: onder andere het al of niet fuseren met andere gemeenten (wij willen de autonomie behouden) en het nieuwe decreet lokaal bestuur dat een krachtdadig beleid nodig zal hebben. Wij vinden dat het niet goed is dat slechts één partij de gemeente bestuurt. Het schepencollege trekt ook meer en meer macht naar zich toe, maar vertegenwoordigt slechts 51 procent van de bevolking. Gemeenteraadsleden moeten meer bevoegdheden krijgen. Onze ambitie? Actief deel uitmaken van het bestuur en als het kan twee zetels halen in plaats van één.”

Over eventuele kandidaten die op de lijst Open VLD+/Samen zullen staan, wilde Francis Bonte nog niets kwijt. Alleen Caroline Dequeker die uit Jong-Lendelede stapte bevestigde dat ze onder de naam ‘Lendelede Vooruit’ met een eigen lijst naar de verkiezingen gaat. Jong-Lendelede, SP.A en Groen komen op onder de naam Aktie-f. (IB)