Sabien Battheu verlaat parlement en wordt provinciaal gedeputeerde

Foto MD © Foto MD
Jos Remaut

De kogel is door de kerk : vandaag werd beslist wie de vier gedeputeerden worden die provincie West-Vlaanderen de komende zes jaar zullen besturen. Meest opvallende naam is die van Sabien Battheu van Open VLD, die de Kamer van Volksvertegenwoordigers zal ruilen voor de deputatie.

Het nieuws is nog niet officieel en de beslissing moet nog door de partijraad worden bevestigd, maar het wordt ons wel bevestigd door een uiterst betrouwbare bron.

Sabien Battheu (51) komt uit Poperinge, waar ze al vele jaren meedraait in de plaatselijke politiek. Maar ze is vooral bekend als parlementslid voor Open VLD, een functie die ze al onafgebroken uitoefent sinds 2003. In 2014 werd ze door ons blad ook uitgeroepen tot beste parlementslid van West-Vlaanderen.

Sabien is getrouwd met Philip Lahaye en moeder van Arthur, Willem en Barbara. Tussen 2001 en 2003 was ze OCMW-voorzitter in Poperinge, maar in 2006 belandden de liberalen er in de oppositie, en ook nu zijn ze er, ondanks winst, niet in geslaagd om terug te keren. Maar Sabien stond ook op de provincieraadslijst en daar haalde ze van op een lijstduwersplaats meer dan 7.200 voorkeurstemmen. Na ruim 15 jaar keert ze dus terug naar de provincieraad en wordt ze meteen ook gedeputeerde.

Ook de namen van de andere gedeputeerde zijn ondertussen bekend. Opvallend daarbij, en nog nooit eerder vertoond, is dat er ook een tweede gedeputeerde uit Poperinge komt : Jurgen Vanlerberghe, die ook al een verleden heeft in de provincieraad en op vandaag ook provinciaal voorzitter is van SP.A. Deze keuze moet evenwel nog door het partijbestuur worden bekrachtigd, net als bij CD&V, waar de twee huidige gedeputeerden Bart Naeyaert uit Torhout en Jean de Bethune uit Kortrijk opnieuw naar voren worden geschoven.

Een toch wel verrassende wending dus in de zoektocht naar de verplichte vrouwelijke gedeputeerde, temeer daar Sabien Battheu maar op het nippertje verkozen werd in de provincieraad. Tot zondagavond was het nog Charlotte Castelein die de tweede zetel in de kieskring Oostende-Westhoek kreeg, maar na de telling van de twee laatste bureaus in Vleteren, die hebben vastgezeten tot maandagavond, bleek Sabien nipt de winnaar. Waardoor Charlotte Castelein uit Koksijde haar mandaat als provincieraadslid niet kan verlengen.

“Na heel wat mensen te hebben geraadpleegd, heb ik beslist om te gaan voor deze nieuwe uitdaging”, zegt Sabien Battheu. Ik blik heel dankbaar terug op mijn periode in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Mijn werk werd er gewaardeerd en ik zal het uiteraard missen. Zo ook alle collega’s en de mensen met wie ik mocht samenwerken. Maar een uitvoerend mandaat geeft toch een andere dynamiek en ik ga er dan ook 200% voor.”

Sabien Battheu wordt in de deputatie bevoegd voor Toerisme, Ruimtelijke Ordening, Erfgoed, Personeel, Onderwijs, Bouwberoepen en Gebouwen.

Wie haar zal opvolgen in de Kamer, is nog niet duidelijk. Wij contacteerden al even eerste opvolger Anthony Dumarey, maar die stelde dat hij dat niet zal opnemen : hij is net verkozen tot de nieuwe burgemeester van Oudenburg en wil volop inzetten op zijn nieuwe uitdaging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier