Roeselaarse oppositie wil extra gemeenteraad met toelichting rond beleidsplan

Brecht Vermeulen van N-VA : "Wij aanvaarden niet dat wij buitenspel worden gezet." © STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en Groen pikken het niet dat de bestuursmeerderheid van CD&V, SP.A en Open VLD haar beleidsplan 2019-2024 op woensdag 3 april al aan de bevolking voorstelt nog voor het op de gemeenteraad kwam.

Brecht Vermeulen van N-VA, de grootste oppositiepartij : “Op 24 oktober 2018 stelde het vernieuwde stadsbestuur de acht kernlijnen van zijn bestuursakkoord aan de pers voor. De bestuursmeerderheid wil dit nu verder toelichten aan de bevolking op woensdag 3 april in De Spil. Maar in de gmeenteraad kregen we nog geen tekst en uitleg. Nochtans vroeg de oppositie al enkele keren om inzicht te krijgen. Maar het antwoord bleef telkens beperkt tot een algemene omschrijving.”

De oppositie pikt nu niet langer dat ze vooraf geen informatie krijgt en wil nu zelf de gemeenteraad bijeenroepen nog voor de publieksvoorstelling van 3 april. “Wij kunnen dat”, zegt Brecht Vermeulen, “want op basis van het huishoudelijk reglement, moet de gemeenteraad samenkomen als één derde van de raadsleden hierom verzoekt.”

Dit is nu gebeurd, want gisterenavond hebben de raadsleden van N-VA, Vlaams Belang en Groen een verzoekschrift in die zin afgegeven om 23.45 uur, op het einde van de gemeenteraad. “We hebben er geen geen enkel bezwaar tegen dat de meerderheidspartijen hun plan toelichten aan de bevolking en hiervoor een inspraakronde organiseren, maar dat mag niet betekenen dat de gemeenteraad hiermee buiten spel wordt gezet.”

Voorzitter van de gemeenteraad Piet Delrue (Open VLD) bevestigt dat het verzoek is ontvangen en dat het huishoudelijk reglement inderdaad de mogelijkheid voorziet om de gemeenteraad te laten samenkomen als één derde van de leden dat wil. “Onze diensten zijn de vraag nu aan het bekijken, meer kan ik daar nu nog niet over zeggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier