Rel rond verkiezingsvolmachten bij kwetsbare kiezers in Lo-Reninge

Burgemeester Lode Morlion weerlegt de aantijgingen: "De inhoud van het verhaal is volledig fictief en vals". © (Foto MVQ)
Redactie KW

Partij INSPRAAK wilde bij hoogdringendheid de gemeenteraad van Lo-Reninge samenroepen om paal en perk te stellen aan wat zij omschrijven als ‘het bedrieglijk en onrechtmatig ronselen van volmachten’ in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Inspraak stelde vast dat naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in bepaalde gevallen volmachten bedrieglijk en onrechtmatig worden geronseld in Lo-Reninge. Volgens een getuigenis van 27 september die werd bezorgd aan Inspraak zou de hulpbehoevende en beginnend dementerende vrouw een verkiezingsbezoek hebben gekregen van een kandidaat van DYNAMISCH. Diezelfde dag bleek de oproepingsbrief van de vrouw verdwenen nadat de Dynamisch-kandidaat haar zou hebben wijsgemaakt dat hij als goede politicus de plicht had om bejaarden bij te staan en dat de dame niet met de stemming moest inzitten. Dat was simpel opgelost als de vrouw in kwestie haar handtekening zou zetten onder de volmacht die hij bijhad en zo geschiedde… Een naast familielid van de vrouw haastte zich om de volmacht en de oproepingsbrief terug te halen, maar kreeg als antwoord ‘getekend is getekend’. Op het argument dat daarvoor een medisch attest nodig was, zou het familielid het antwoord hebben gekregen dat dat helemaal geen probleem was, want daar konden ze wel aan geraken… Na een insinuatie over wat de buurt en de pers daar wel zou van vinden en een hele discussie, werd de volmacht en de oproepingsbrief teruggegeven, met het verzoek om te doen of dit voorval niet was gebeurd.

Deze feiten zijn niet zomaar een uitschuiver of een ‘accident de parcours’, maar een gevolg van een bewuste aanpak om extra stemmen te vergaren bij kwetsbare kiezers

Frank De Poortere fungeert als spreekbuis voor INSPRAAK: “Wij nemen als INSPRAAK afstand van dergelijke praktijken en respecteren de kiezer. Deze feiten zijn niet zomaar een uitschuiver of een ‘accident de parcours’, maar een gevolg van een bewuste aanpak om extra stemmen te vergaren bij kwetsbare kiezers. Om te vermijden dat dergelijke gevallen nog voorkomen in deze en toekomstige campagnes roepen wij bij hoogdringendheid de gemeenteraad van Lo-Reninge samen met als agendapunt het goedkeuren van een motie om onmiddellijk paal en perk te stellen aan het bedrieglijk en onrechtmatig ronselen van volmachten in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen en om volmachten en kiesbrieven die op dergelijke wijzen reeds werden bekomen, terug te geven.”

Wij zijn ervan overtuigd dat de volmachten die vandaag afgeleverd zijn op een rechtmatige wijze zijn bekomen. Wie het tegendeel beweert, bezondigt zich aan laster en eerroof. En dat is strafbaar

Daarop reageerde lijstrekker van Dynamisch/Lijst van de burgemeester Lode Morlion dezelfde dag: “Dynamisch distantieert zich volledig van de tekst die Inspraak verspreid heeft. De inhoud van het verhaal is volledig fictief en vals. Het weze anderzijds duidelijk dat het geven van volmachten een wettelijk instrument is. Bovendien zijn burgers die niet kunnen stemmen blij dat ze via een volmacht hun stem kunnen uitbrengen. Het is wel duidelijk dat het onrechtmatig verwerven van volmachten strafbaar is. Het lijkt ons dan ook nutteloos hiervoor een gemeenteraad bijeen te roepen om hieromtrent een motie goed te keuren. Niemand staat boven de wet. Wij zijn ervan overtuigd dat de volmachten die vandaag afgeleverd zijn op een rechtmatige wijze zijn bekomen. Wie het tegendeel beweert, bezondigt zich aan laster en eerroof. En dat is strafbaar. Dynamisch verzet zich met alle macht tegen dit soort laag-bij-de-grondse beschuldigingen. We betreuren dit verschrikkelijk. De burger van Lo-Reninge heeft hier helemaal geen baat bij, integendeel. Als huidig burgemeester, lijsttrekker en kandidaat burgemeester voel ik mij vandaag bijzonder triest. Dit gevoel leeft ook bij al mijn medekandidaten van Dynamisch. Dit is een dieptepunt in deze campagne. Maar vooral een dieptepunt in mijn ondertussen 24-jarige periode ten dienste van de bevolking van Lo-Reninge. Ik voel mij hier ongelooflijk slecht bij.”

(MVQ – Foto MVQ)