Referenda en fietscrèches moeten van Kortrijk de Beste Stad van Vlaanderen maken

Axel Ronse, Vincent Van Quickenborne en Philippe De Coene stelden dinsdag het 10-puntenplan van de stadscoalitie voor. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Dinsdagmiddag stelde de Kortrijkse burgemeester Van Quickenborne (Team Burgemeester) samen met Axel Ronse (N-VA) en Philippe De Coene (SP.A) hun uitgebreide 10-puntenplan voor om van Kortrijk de Beste Stad van Vlaanderen te maken. De nadruk ligt vooral op een kindvriendelijke en groene stad. Kortrijkzanen moeten gelukkiger worden en zullen ook meer inspraak krijgen. Een Spotify voor cultuur, een wekelijks digitaal referendum, een meldpunt voor dierenmishandeling, een nieuw poprockfestival én een jongerenflik moeten daarbij helpen.

Op 17 oktober werd al een beknopte versie van het 10-puntenplan aan het publiek voorgesteld. Dinsdag werd een uitgebreidere versie gepresenteerd, weliswaar wel nog zonder concrete budgetten. Het ambitieuze plan telt maar liefst 84 bladzijden.We beseffen wel dat we niet alles zullen kunnen realiseren in de komende zes jaar“, relativeerde burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) wel meteen.

Dat kost immers allemaal veel centen, maar we hebben onze financieën goed op orde en durven investeren. Onze schuld gaan we goed onder controle houden en we gaan transparant zijn. Pas tegen maart 2019 hebben we een concreet budget, maar we rekenen op een uitgave van een 200 miljoen euro bruto”, aldus de burgemeester. “De inhoud van het plan is gebaseerd op de ideeën binnen de coalitie, maar ook op die van de oppositie. Zo hebben we verschillende punten uit de programma’s van Groen en CD&V opgenomen.”

Dierenliefde

Een van de zaken waar wellicht alle partijen zich achter scharen is de oprichting van een meldpunt voor dierenmishandeling. “Met de intrede van Axel Ronse (N-VA en de nieuwe schepen van Cultuur, red.) is de dierenliefde in de coalitie toegenomen. Zelf ben ik helaas allergisch aan katten”, grapte de burgemeester. “Naar aanleiding van het verhaal van Sprotje willen we het anders. Als er een dier mishandeld wordt, willen we dat kunnen opvolgen. Zodat politie en stad kunnen optreden indien nodig. Daarom gaan we dus een meldpunt oprichten waar iedereen terecht kan.”

Een andere opvallende vernieuwing komt er voor cultuur. “Kortrijk is kandidaat voor Europese Cultuurstad 2030, dat zijn we nu aan het voorbereiden. We gaan een online cultuurplatform uitbouwen waarop aanbieders zich kunnen aansluiten. Elke Kortrijkzaan zal een profiel kunnen aanmaken en zo op de hoogte gehouden worden van alle cultuuractiviteiten in Kortrijk. Daarnaast zullen ze voor een vast tarief per maand kunnen genieten van een aantal voorstellingen. Een soort Kortrijkse Spotify voor cultuur dus“, verduidelijkt Axel Ronse.

Zwitsers voorbeeld

In al die nieuwigheden moeten ook inwoners van de stad inspraak krijgen. “We gaan daarbij een beetje de Zwitserse tour op”, verduidelijkte de burgemeester. “We gaan mensen bevragen over specifieke thema’s. Ze kunnen zelf ook suggesties doen voor vragen. Zo willen we polsen of mensen graag meerdere autoloze zondagen zouden hebben per jaar. Op 5 januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de stad zullen we een eerste vraag stellen. Willen mensen dat we strenger optreden tegen sigarettenpeuken op de grond?”

Philippe De Coene (SP.A-schepen voor Sociale Zaken en Onroerend Erfgoed) kwam ook met fijn nieuws voor de Kortrijkse jeugd. Er zit een nieuw poprockfestival aan te komen. “Dat missen we toch nog een beetje in Kortrijk. We willen er vooral lokaal en nieuw talent promoten en zullen wellicht samenwerken met De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Dat alles moet gebeuren op Kortrijk weide op 20 juni 2019. We mikken op 5.000 bezoekers.” Het festival heeft voorlopig nog geen naam.

Tot slot vielen ook de ambitie om een fietscrèche te installeren in het centrum en het idee om een jongerenflik aan te stellen op. Een jongerenflik is een agent die een vertrouwensband opbouwt met jongeren om zo makkelijker met hen in dialoog te gaan. Een fietscrèche is een bewaakte fietsenstalling waar fietsen ook onderhouden zullen worden. Het volledige plan zal je binnenkort kunnen raadplegen via www.kortrijk.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier