Reclamemodel vervangt Sammy Roelant op Brugse SP.A-lijst

Florian De Leersnyder. © Stefanie Geerts
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

SP.A Brugge heeft een opvolger gevonden voor Sammy Roelant die wegens gezondheidsredenen moet afhaken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Florian De Leersnyder (31), marketing manager bij Lotus Bakeries maar vooral bekend als reclamemodel, neemt zijn vijfde plaats op de lijst van burgemeester Renaat Landuyt in.

Als gewezen lijsttrekker van Groen en onafhankelijk raadslid moest Sammy Roelant bij de komende gemeenteraadsverkiezingen een van de sterkhouders op de SP.A-lijst van burgemeester Renaat Landuyt worden. Maar gezondheidsredenen doorkruisten dat plan en zijn vijfde plaats op de lijst kwam plots vacant te staan.

Een donderslag bij heldere hemel voor SP.A, dat op zoek moest naar een vervanger. Die heeft het nu gevonden: Florian De Leersnyder (31), marketing manager bij Lotus Bakeries, maar bij het grote publiek misschien bekend als model in reclameclips en fotoshoots. Zo kon je hem en zijn typerend donker haar en donkere ogen al zien in commercials van Pizza Hut, SPA (het watermerk), Levis, Telenet en Radio 2. “Mijn keuze om in de politiek te stappen is weloverwogen”, zegt Florian De Leersnyder. “De ingeslagen weg van het huidige bestuur en vooral het ‘Verder Met Brugge’-project is te belangrijk om aan de zijlijn te blijven staan. Een open en dynamisch Brugge, dat de toekomst omarmt en streeft naar meer welvaart voor iedereen, dat is iets waar ik voor wil gaan.”

Brugs MAS-gebied

De 31-jarige Bruggeling, die in bijberoep ook nog les zythologie geeft aan Syntra West, zal als onafhankelijke op de lijst staan. “De gemeenteraadsverkiezing heeft voor mij niets met politieke kleur te maken, maar met de richting waar je als stad en samenleving naartoe wil. Persoonlijk denk ik dat ik verschillende politieke kleuren in mij combineer, maar dit project is iets wat me aanspreekt, dat ik wil verrijken met mijn ideeën en opgedane ervaring uit de privésector.”

“Brugge is qua ondernemerschap nog te donkerblauw”

“Een thema dat me na aan het hart ligt, is ondernemerschap. Brugge is op dat vlak nog te donkerblauw, terwijl je internationaal merkt dat het steeds belangrijker wordt om oog te hebben voor sociaalmaatschappelijke waarden. Als stad moet je zorgen voor locaties, eenvoudige administratie, mogelijkheden om te kunnen ontplooien… Daarnaast vind ik dat we de link met het water moeten verstevigen. Dan denk ik aan initiatieven zoals het zwemponton van de Triënnale of een promenade langs de Lange Rei. Waarom zou het havengebied van Sint-Pieters en Sint-Jozef geen voorbeeld kunnen nemen aan de Antwerpse MAS-gebied? Een plek waar nieuwe bedrijfsactiviteiten kunnen komen én waar mensen graag wonen langs het water. En we moeten een brug slaan tussen Brugge én Zeebrugge, met onder meer fietssnelwegen. Het leven in Zeebrugge mag zich niet beperken tot enkele evenementen.”

“Aangenaam verrast”

Als nieuwkomer in de politiek kreeg hij meteen de vijfde plek. “Dit is een blijk van vertrouwen in mijn ideeën en de voorgestelde aanpak ervan. Dit toont ook de openheid aan waar men over spreekt in ‘Verder met Brugge’. Ik besef dat de politiek een harde wereld is, maar dat is de privé ook. Ik zal me niet bezighouden met spelletjes, maar wel met concrete voorstellen en ideeën. Dat moet mijn sterkte zijn. En als onafhankelijke wil ik bruggen slaan tussen de verschillende kleuren.”

De grote vraag is: kan hij de leemte vullen na het afhaken van Sammy Roelant? “Ik denk het wel”, zegt burgemeester Renaat Landuyt. “Het is een nieuw persoon, dat vanuit de ondernemerswereld in de politiek stapt. In de gesprekken was ik aangenaam verrast dat we meteen op dezelfde golflengte zaten: ondernemend, sociaal en ecologisch. Dat je als ondernemer niet bang moet zijn voor initiatieven zoals de Triënnale. Een open mentaliteit, waar we naar streven.”

Met De Leersnyder is de SP.A-lijst zo goed als volledig. Landuyt: “Voor de laatste twee plaatsen zijn er nog vier kandidaten en daarover moeten we nog beslissen.”