Reacties op het overlijden van Firmin Debusseré

Bart Dochy. © JAN STRAGIER
Redactie KW

De huidige Ledegemse burgemeester en enkele schepenen herinneren zich Firmin Debusseré als persoon die indruk maakte maar ook kon vertellen en humor had.

“Ik heb Firmin Debusseré voor het eerst ontmoet in 1986 ter gelegenheid van 50 jaar huwelijk van mijn grootouders”, aldus huidig burgemeester van Ledegem Bart Dochy.

Hij was een uitbundig verteller en ging nooit een discussie uit de weg

“Toen kwam het toenmalige schepencollege aan huis. Ik vond dat toen indrukwekkend. Het waren toen ook wel gewichtige personen.” Bart en Firmin hebben nooit samen in de gemeenteraad gezeten, maar hadden wel dezelfde achtergrond: uit een landbouwersgezin en allebei ingenieur. “Hij was ook een uitbundig verteller en ging nooit een discussie uit de weg.”

Wally Corneillie.
Wally Corneillie.© JAN STRAGIER

Schepen Wally Corneillie, die de hele zaterdagvoormiddag in vergadering zat, was wel heel verrast toen hij van ons het nieuws kreeg.

Hij loodste mij in de politiek

“Ik wist dat hij erg ziek was, maar dat het zo vlug zou gaan, besefte ik wel niet.” Wally was goed bevriend met Filip Debusseré, de zoon van Firmin, en op die manier werd hij gevraagd voor de lijst Vrijheid en Democratie van Firmin. “Ik was 21 jaar, nog bitter jong, maar voelde me gesteund door hem. Hij overtuigde ook de mensen om voor mij te stemmen en ik werd verkozen. Hij gaf me een voorzet en dat waren we geen van beiden vergeten.” Firmin had volgens Wally ook een bepaalde presence en humor.

Geert Dessein.
Geert Dessein.© JAN STRAGIER

“We zaten in 1988 voor 6 jaar samen in de gemeenteraad” vertelt de Ledegemse schepen Geert Dessein.

Het was, letterlijk en figuurlijk, een indrukwekkend figuur

“Het was, letterlijk en figuurlijk, een indrukwekkend figuur, die wist wat hij wilde. Voor hem bestond er geen grijs, het was wit of zwart.” Geert herinnert ook nog goed de humoristische kant van Firmin. “Jaarlijks hadden we een reis met de groep en toen zat Firmin de hele reis vooraan met de micro in de hand. De hele dag vertelde hij kluchten en we lagen bijwijlen plat van het lachen.”

Firmin kwam wel niet meer zo veel meer buiten de laatste jaren. “Hij wilde nog altijd op de 11 november vieringen aanwezig zijn. Ik zag hem nog op begrafenissen en af en toe vroeg hij nog iets, altijd op zijn eigen manier, voor de gemeenteraad.”

(LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier