Rally van Kortrijk veroorzaakt discussie in gemeenteraad

Het is al enkele jaren een traditie dat de 6 Uren van Kortrijk een servicepunt in de binnenstad heeft. © Foto a-JVGK
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Groen weigerde maandagavond in de gemeenteraad om het politiereglement omtrent de Rally van Kortrijk goed te keuren. Dat is ondertussen een jaarlijkse traditie.

“Wij blijven een rally, met een servicepark in de binnenstad, onverzoenbaar vinden met de ambities van ons zelfde bestuur inzake klimaatstad, fietsstad en verkeersveiligheid. In tijden waar luchtkwaliteit ieders campagne-agenda topte. Ondertussen blijkt ook onze buurgemeente Moeskroen niet meer zo’n grote fan van de rally. Aanvankelijk luidde het bericht dat de rally helemaal niet meer welkom was in Moeskroen, nadien werd dat -in de krant- herroepen naar ‘nog maar één dag welkom'”, vroeg David Wemel (Groen) zich af.

Volgens burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is Kortrijk een ongelofelijk klimaatvriendelijke stad. Maar moet het gemeentebestuur ook rekening houden met de autoliefhebbers in de stad. Al is het maar één dag per jaar. “Bovendien zien we heel streng toe op het rijgedrag van de deelnemers en bezoekers buiten het parcours. De Rally blijft ook in Moeskroen welkom, al is het traject daar dit jaar iets korter. “Bovendien zullen er ook tijdens de Rally rustige plekjes te vinden zijn in de stad. De verlaagde Leieboorden bijvoorbeeld blijven onaangetast.”

Schepen van Milieu Bert Herrewyn (SP.A) benadrukte daarbij nog eens dat de impact op het klimaat relatief klein is. Bovendien wordt daarvoor ruimschoots gecompenseerd met de aanplant van bomen. Op dit moment komen daar twee locaties voor in aanmerking. Volgende week komt daar definitief nieuws over. “Het is trouwens ook niet nodig om elk jaar bomen aan te planten. Die blijven immers compenseren.”

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier