Raadsleden van Meulebeke leggen de eed af: “Een bruisende gemeente creëren”

Vooraan zitten v.l.n.r. schepenen Rita De Costere, Danny Bossuyt, Katrien Seys, burgemeester Dirk Verwilst en schepenen Paul Demeulemeester en Lieve Germonprez. In het midden poseren v.l.n.r. Peter D'haeyere, Machteld Vanhee, Jean-Marie Gunst, Bert Verdru, Amelie Soenens, Mouna Belkadi, Anneke Dejonghe en Nele Gelaude. Achteraan staan v.l.n.r.: Guido Demeyer, Rik Priem, Benedikt Van Staen, Peter Raedt, Marina Duyck, Tom Wattyn en Kristof Vande Walle. © Luc
Redactie KW

De nieuwe gemeenteraad is officieel geïnstalleerd. De raadsleden legden de eed af en hoorden burgemeester Dirk Verwilst zijn streefdoelen formuleren. Hij wil van Meulebeke een gemeente maken die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

Woensdagavond werd de nieuwe Meulebeekse gemeenteraad officieel geïnstalleerd. Dirk Verwilst neemt opnieuw de burgemeesterssjerp op. Hij lichtte zijn streefdoelen toe: “In eerste instantie moeten we ons voorbereiden op de vergrijzing van de bevolking. Menswaardig ouder worden voor alle inwoners is mijn allereerste betrachting. Verder wil ik dat jonge gezinnen betaalbaar kunnen wonen in milieuvriendelijke woongebieden.”

Veilig, warm en bruisend

Maar ook over het centrum van de gemeente had hij het. “Van de Markt wil ik een aantrekkelijke ontmoetingsplaats maken. Ter Borcht moet dan weer voor alle sporters een boeiende site worden en ons oc Vondel zal verder als cultuurtempel fungeren. Bedrijventerreinen wil ik maximaal bezet zien en we maken straks ook werk van het opwaarderen van landelijke wegen“, ging de burgemeester verder. “We houden de discipline aan om een gezond financieel beleid te voeren om zo een veilige, warme en bruisende gemeente te creëren waar mensen zich thuis voelen.”

De raad

Lijst van de Burgemeester haalde 14 zetels van de 21: Dirk Verwilst, Katrien Seys, Lieve Germonprez, Danny Bossuyt, Rita De Costere, Bert Verdru, Nele Gelaude, Paul Demeulemeester, Jean-Marie Gunst, Amelie Soenen, Kristof Vande Walle, Peter D’Haeyere, Mouna Belkadi en Anneke Dejonghe. N-VA vaardigt Benedikt Van Staen, Machteld Vanhee en Peter Raedt af. Johan De Poorter staat zijn plaats af aan Marina Duyck. Tom Wattijn maakt de N-VA-fractie compleet. Voor ZorgSaam zetelen Rik Priem en Guido Demeyer. Bert Verdru wordt de eerste drie jaar voorzitter. Jean-Marie Gunst volgt hem dan op.

Eerste schepen Katrien Seys ontfermt zich over openbare werken, land- en tuinbouw, mobiliteit, feesten en plechtigheden. Tweede schepen Danny Bossuyt staat in voor cultuur en milieu, klimaat, leefmilieu en begraafplaatsen. Zijn slogan luidt ‘naar mensen luisteren en hen verbinden in cultuur, milieu, klimaat en groen’. Rita De Costere krijgt vrije tijd, sport, economie, werkgelegenheid, dienstencentrum en senioren- en jeugdbeleid en ook toerisme.

Financiën en economie gaan de eerste drie jaar naar Paul Demeulemeester en daarna naar Bert Verdru. Vijfde schepen is Lieve Germonprez die tekent voor het burgerwelzijn, thuiszorg en integratiebeleid. Lieve wordt eveneens voorzitter van het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst.

Opmerkelijke scores

Wat het aantal voorkeurstemmen betreft, zien we enkele opmerkelijke scores. Bij de N-VA verdubbelde Benedikt Van Staen bijna zijn stemmenaantal en Johan De Poorter doet het voor 30 procent beter dan in 2012. Nochtans zal Johan zijn zitje niet opnemen in de gemeenteraad omdat hij zal zetelen in de provincieraad. In zijn plaats komt Marina Duyck. Bij ZorgSaam scoort lijsttrekker Rik Priem 25 procent beter.

De grootste kluif met stemmenwinnaars vinden we op de Lijst van de Burgemeester. Burgemeester Dirk Verwilst doet het nu nog eens een derde beter dan in 2012, Katrien Seys en Lieve Germonprez verdubbelen hun aantal stemmen terwijl Rita De Costere en Bert Verdru 60 procent beter presteerden. Ook Kristof Vande Walle, Peter D’Haeyere en Danny Bossuyt presteerden beter. Nele Gelaude (796 voorkeurstemmen) en Amelie Soenens (666 voorkeurstemmen) zagen hun schepenzetel overgaan in een zitje in de gemeenteraad. Schepen Luc Vullers zette een punt achter zijn politieke carrière en het voorzitterschap van het OCMW.

Lijsttrekker van ZorgSaam, Rik Priem, wil de slogan ‘Eerst luisteren, dan beslissen’ hanteren. “Als oppositiegroep met zin voor verantwoordelijkheid zullen we ons constructief maar kritisch opstellen. We willen de kwaliteit van wonen, werken en ontspannen in Meulebeke behouden en nog verbeteren. Verder zullen we blijven aandringen om te besparen waar mogelijk. Onze aandacht gaat eveneens naar de sociale cohesie en het voorkomen van kinderarmoede.”

Positief en constructief als het kan, kritisch als het moet – Benedikt Van Staen, Lijsttrekker N-VA

Benedikt Van Staen, lijsttrekker N-VA, zegt dat zijn fractie positief en constructief zal zijn als het kan, en kritisch als het moet. “Wat dit laatste betreft denken we al meteen aan het masterplan Ter Borcht, de herinrichting van de Markt, renovatie van het interieur van het kasteel. We waken erover dat dit kan zonder belastingen te verhogen.” Nieuwkomer in de raad voor N-VA, Peter Raedt, voegde er nog aan toe dat oppositie voeren eveneens betekent de burger correct in te lichten op alle mogelijke platformen.

Vader en dochter Vanhee in elkaars spoor.
Vader en dochter Vanhee in elkaars spoor.© Luc

Een installatievergadering van een nieuwe gemeenteraad kan ook voor leuke verrassingen zorgen. Zo wisselen vader Herman Vanhee en dochter Machteld letterlijk van plaats. Herman, al 18 jaar actief als raadslid eerst bij Vrij en daarna bij N-VA, wordt nu lid van het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst. Hij zette in 1987 zijn eerste politieke stappen bij de federale verkiezingen. In 1994 werd hij kandidaat voor de provincie en vanaf 2000 zetelde hij in de gemeenteraad. Dochter Machteld zetelde vanaf 2012 in de provincieraad en was ook actief binnen de OCMW-raad. Nu neemt zij haar plaats in als gemeenteraadslid voor de N-VA.

(Luc Bouckhuyt)