Provincie zal dierenasielen niet subsidiëren

Jos Remaut

Maarten Tavernier van Groen heeft hiertoe een voorstel ingediend op de provincieraad van vandaag, maar het werd door de meerderheid niet aanvaard. “Dit is niet meteen onze bevoegdheid”, stelde gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (SP.A).

Het voorstel tot het goedkeuren van een provinciaal reglement voor de toekenning van subsidies voor de werking van erkende dierenasielen en opvangcentra voor wilde dieren kreeg zelfs de steun van Vlaams Belang, dat er bij monde van Martine Vannbrabant nog fijntjes aan toevoegde dat de Vlaamse minister voor dierenwelzijn, een N-VA’er, te weinig doet om de lokale dierenasielen te ondersteunen.

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe wilde op deze gedachtenwisseling niet ingaan en kwam meteen maar tot de kern van de zaak : “De deputatie heeft beslist van niet op dit voorstel in te gaan. Vooreerst omdat dit niet onze bevoegdheid is. De ondersteuning van dierenasielen is een lokale materie. Er zijn ons geen aanvragen bekend van dierenasielen die van ons steun willen, en ook geen vragen van gemeentebesturen om hen in deze taak bij te staan. Overigens bieden wij wel bepaalde vormen van ondersteuning aan vogelopvangcentra.”

Kurt Ravyts van Vlaams Belang vond dit nogal erg kort door de bocht geredeneerd : “U maakt er zich op die manier wel erg goedkoop van af, en de dieren zijn er de dupe van. Er zijn trouwens andere provincies die dit wél als hun bevoegdheid zien.” “Dit is een keuze die wij hebben gemaakt”, wedervoer Jurgen Vanlerberghe.

“Ik kan hier alleen maar uit concluderen dat onze dierenasielen gewoon veel te braaf zijn”, pikte Maarten Tavernier nog in. “Een aantal dierenasielen hebben inderdaad niet te klagen en hebben voldoende middelen, maar een aantal andere helemaal niet. Er zijn erg grote regionale verschillen.” Ook Kristof Pillaert van N-VA liet zich nog even horen : “Ook de minister van dierenwelzijn (Ben Weyts, nvdr.) moet prioriteiten leggen. Als hij zou ingaan op elke vraag die hem in het kader van dierenwelzijn wordt gevraagd, je zou de begroting nogal zien ontsporen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier