Provincie voorziet toch nog 100.000 euro steun voor sportevenementen

© Foto Coghe
Jos Remaut

De Provincie is niet meer bevoegd voor sport, maar zal bepaalde bovenlokale sportmanifestaties toch blijven steunen. Het geld hiervoor komt uit het budget voor communicatie, want in ruil voor de steun wordt de Provincie duidelijk in de kijker gesteld op deze evenementen.

Een en ander blijkt uit het antwoord op een mondelinge vraag die Charlotte Castelein (Open VLD) vandaag op de provincieraad stelde. Niet aan gedeputeerde Carl Vereecke van sport, maar wel aan Guido Decorte (CD&V), die als eerste gedeputeerde communicatie onder zijn bevoegdheid heeft.

Nu de provincie sinds 1 januari niet meer bevoegd is voor sport, leven heel wat verenigingen en organisatoren van evenementen in onzekerheid. Ter voorbereiding van de bevoegdheidsoverdracht lijstte de provincie alle evenementen op die vroeger onder sport gesubsidieerd werden. Alle evenementen die nu recht hebben op Vlaamse subsidies worden uit de lijst gehaald. Alle evenementen die minder dan 1000 euro kregen vallen ook uit de boot, want het zijn de gemeenten en steden die dit kunnen opvangen. Met uitzondering van het BK Veldrijden Koksijde en het BK Mountainbike in Heuvelland worden er ook geen nieuwe evenementen toegevoegd aan de lijst.

Voor al wie overblijft op de lijst, worden de gebruikelijke bedragen gehalveerd, met een minimum van 1.000 euro weliswaar. Het provinciebestuur stelt wel duidelijk dit een overgangsmaatregel is en er dus geen oplossing op lange termijn is uitgewerkt. Deze overgangsmaatregel geldt voor 2018. De volgende jaren, na 2019, moeten worden beslist door het nieuwe bestuur.

Charlotte Castelein toonde zich tevreden over deze nieuwe regeling, maar had toch nog een aantal vragen. Zo onder meer over hoe de betrokken organisaties op de hoogte zullen worden gebracht van deze regeling, en of er ook begeleiding zal zijn voor deze organisaties.

Guido Decorte antwoordde dat er 83 organisaties in aanmerking komen voor deze regeling. “Zij zullen deze week nog allemaal een mail ontvangen, met duidelijke vermelding van hoe ze een sponsoringdossier moeten indienen en tegen wanneer. Wie subsidie krijgt, zal ook heel duidelijke instructie krijgen over het afhalen en aanbrengen van ons promotiematerieel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier