Politieke winnaars en verliezers in Alveringem reageren

Het nieuwe toekomstige schepencollege: Gerard Liefooghe, Johan Albrecht, Kris Laleman, Jacques Blanckaert en Karolien Avonture. (Foto AB)
Redactie KW

De verliezers moeten het misschien nog wat verwerken, maar de stress rond de verkiezingen is ondertussen weg. Marc Wackenier heeft – officieel – nog geen beslissing genomen over zijn toekomst.

Het Alveringemse schepencollege telt vanaf volgend jaar vier dezelfde gezichten en één nieuwkomer: Kris Laleman van CD&V neemt de bevoegdheden van Dirk Vermeulen over. Dat zijn cultuur en bibliotheek, toerisme, lokale economie, jeugd, informatie en inspraak. Zowel burgemeester Liefooghe als de schepenen Albrecht, Avonture en Blanckaert houden hun huidige bevoegdheden. Voor burgemeester Liefooghe (Gemeentebelangen) is dat een zware portefeuille: algemeen beleid, burgerlijke stand en bevolking, personeel, kerkhoven, financiën, milieu, onderwijs, politie, ruimtelijke ordening, stedenbouw en vergunningen. “De opgebouwde kennis uit het verleden is een meerwaarde om onze bevoegdheden straks opnieuw te behartigen“, zegt Gerard Liefooghe. “De planning voor 2019-2020 moet nog opgemaakt worden. Men mag ervan uitgaan dat de programmapunten van Gemeentebelangen-CD&V erin vervat zullen zitten. En mogelijks brengen PRO en N-VA ook nog interessante aanvullingen.”

Op schema

Huidig OCMW-voorzitter Karolien Avonture (Gemeentebelangen) ging op 14 oktober met 276 stemmen van haar partij het meeste vooruit. Omdat vanaf 2019 de functie van OCMW-voorzitter vervalt, behartigt zij haar bevoegdheden van sociale zaken, armoedebestrijding, senioren en gezondheidsbeleid straks onder de naam van schepen voor Sociale Zaken. Alles rond OCMW en woon- en zorgcentrum ‘t Hoge vallen verder onder haar bevoegdheid. “De bouw van de twaalf assistentiewoningen en groepswoning voor senioren op de site van ‘t Hoge zit nagenoeg op schema“, zegt ze. “De woningen zouden klaar moeten zijn rond mei-juni en met enige speelruimte en zonder tegenslagen hopen we dat mensen ze in het najaar van 2019 kunnen betrekken. Om de prijs betaalbaar te houden, zal het OCMW al deze woongelegenheden in eigen beheer houden. Volgend jaar zullen we die prijs bepalen. Wat de senioren betreft, wil ik graag het huidige ritme van samenkomen aanhouden. Dat is twee à drie keer per jaar. We bespreken dan onder meer het grote jaarlijkse optreden in de Rethorica en de jaarlijkse seniorenkaarting in de Kwelle.”

“Met de kennis uit het verleden kunnen we onze bevoegdheden opnieuw behartigen”

Schepen Johan Albrecht (Gemeentebelangen) meldt dat de bejaardenwoningen die sociale huisvestingsmaatschappij IJzer & Zee vooraan op de site van ‘t Hoge bouwt ook op schema zitten en normaal midden volgend jaar af zullen zijn. Met betrekking tot de renovatie van de sportzaal zit hij op 31 oktober samen voor een eerste voorstelling van de plannen. De looppiste is voor het nieuwe schepencollege na nieuwjaar. Schepen Jacques Blanckaert (CD&V) wordt eerste schepen. Zijn bevoegdheden zijn grachten, bermen, groen, landbouw, openbare werken, mobiliteit, energie en nutsvoorzieningen.

Wat met Wackenier?

Oppositieleider Marc Wackenier (PRO) zal pas op het einde van het jaar officieel bekendmaken of hij de volgende legislatuur nog in de gemeenteraad zetelt. Dat zei hij woensdag op onze vraag of hij al beslist heeft. “Het moment dat de bewuste dagorde moet worden opgemaakt, zal je het weten.” Hij houdt het gemeentehuis dus nog een hele tijd in onwetendheid hierover.

Drie van de huidig zetelende gemeenteraadsleden van Gemeentebelangen raakten op 14 oktober niet meer verkozen. Het zijn Tom Sap (Hoogstade), Gerda Gheeraert (Beveren) en Martine Huyghe (Beveren). Voor de jonge en door politiek gebeten Tom Sap was dit naar eigen zeggen toch een schok. Hij heeft vanaf volgend jaar geen zicht meer op enig uitvoerend mandaat bij de partij. “Ik blijf uiteraard nog tot het einde van het jaar in de gemeente- en politieraad. Of ik nadien nog bij Gemeentebelangen blijf en goesting heb om alles actief te blijven volgen, daar moet ik nog over nadenken. Ik zit in het regiobestuur van Open VLD. Dat is wel nog een zekerheid (glimlacht flauwtjes). Met de verkiezingen van mei volgend jaar in het vooruitzicht hebben we daar ons werk.”

Niet meer verkozen

Martine Huyghe (64) uit Beveren kan het plaatsen dat ze niet meer verkozen werd. “Dat moet je kunnen. Zo niet, doe je beter niet aan politiek. Ik ben vandaag voor mijn kleinkindje aan het zorgen en ook dat is leuk! Ik doe nu 24 jaar aan gemeentepolitiek bij Gemeentebelangen. Eerst zes jaar OCMW-raad, vervolgens had ik opnieuw recht op de OCMW-raad maar heb ik omwille van een misberekening zes jaar aan de kant gestaan, en nadien twee legislaturen gemeenteraad. Ik blijf sowieso lid van de partij en maak als tweede opvolger ook kans om straks in het bijzonder comité van de sociale dienst te zitten. Ik ben sociaal voelend, dus dat zou me wel liggen.”

Tot slot reageert ook nog Gerda Gheeraert. Zij zetelt nu nog in de gemeenteraad, was op 14 oktober ondanks haar ambitie niet meer herverkozen, maar vond ondertussen wel al nieuwe moed. “Ondanks het feit dat ik pal tegen de Franse grens woon, behaalde ik toch 497 voorkeurstemmen. De afspraak staat nog niet op papier, maar intern is wel al afgesproken dat Martine Huyghe en ikzelf voor Gemeentebelangen in het bijzonder comité voor sociale zaken zullen zetelen. Het is mijn goede vriendin Chantal Verpoot die me over de streep trok. Sociale materie boeit mij! Dat samen met het feit dat Martine en ik dit samen zullen doen, geeft mij dat extra beetje goed gevoel.”

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier