Politieke bom ontploft in Ardooie, stemmenkanon zetelt niet meer

(foto WM)
Bert Vanden Berghe

Chantal Vande Vyvere wordt geen schepen tijdens de volgende legislatuur. Hoewel ze het tweede meeste aantal voorkeurstemmen haalde tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, draagt Groep 82 ze niet voor, naar verluidt wegens een vertrouwensbreuk. Zonder meer een politieke splinterbom in het gemeentebestuur. “Dit is verschrikkelijk”, klinkt het bij een zwaar aangeslagen Chantal, die ook het woord eerroof in de mond neemt.

Op minder dan een week vooraleer het nieuwe schepencollege wordt geïnstalleerd in Ardooie, blijkt dat Chantal Vande Vyvere haar schepenmandaat niet zal verlengen. Dat de nummer twee binnen de partij opeens buitenspel staat, is opmerkelijk. Er bleken immers geen verrassingen te gaan opduiken inzake de samenstelling van het schepencollege en de gemeenteraad. Groep 82 haalde in oktober hun beste resultaat ooit met maar liefst 67,2 procent van alle stemmen. Zo verzilverden ze 15 van de 19 zetels. Burgemeester Karlos Callens had dus alle reden tot vieren, net als het huidige schepencollege.

Verderzetting logisch

Ook zij konden immers mooie cijfers voorleggen, waardoor het haast logisch leek dat het huidig schepencollege vanaf volgend jaar in dezelfde opstelling kon verder werken. Schepenen moeten wettelijk voorgedragen worden door de meerderheid van de gemeenteraadsleden en de meerderheid van de gemeenteraadsleden van de eigen partij. Volgens de traditie binnen Groep 82 wordt de kandidaat met de meeste stemmen eerste schepen. Vooral Chantal leek dus zeker op papier, want zij moest qua aantal stemmen enkel burgemeester Karlos Callens laten voorgaan. Minder dan een week voor de officiële benoeming blijkt dat de partij Chantal dus niét voordraagt als schepen wegens een vertrouwensbreuk.

Chantal reageert bijzonder ontgoocheld en zwaar aangeslagen op het nieuws. “Omdat ik technisch gezien eerste schepen zou worden, dacht ik dat er niet aan de bevoegdheden zou gemord worden”, legt Chantal uit. “De bevoegdheden van de vroegere OCMW-voorzitter kwamen op mijn bord terecht (het OCMW valt vanaf 1 januari 2019 onder de gemeente, red.). Daar had ik geen probleem mee, wél met het feit dat al mijn andere bevoegdheden zo werden afgenomen, zonder enig overleg en dit terwijl de andere schepenen hun bevoegdheden konden behouden. Dit voelde aan als een straf.”

Ik sluit niet uit dat ik in de raad zal zetelen, alleen al om mijn politiek standpunt verder te verdedigen

“Schepen Krist Soenens was bereid sport terug over te hevelen. In de vergadering van 17 december moesten de verschillende voordrachtakten van de vier schepenen worden voorgelegd aan de (15, red.) gemeenteraadsleden van de eigen partij ter ondertekeningen. Er waren twee handtekeningen te kort, zodat ik mijn mandaat niet kon opnemen. Tijdens de tweede vergadering, op 21 december, gaf de burgemeester de opdracht aan de 15 gemeenteraadsleden blanco voordrachtakten te ondertekenen. Eentje voor de schepenambt, en eentje voor het voorzitterschap van de gemeenteraad. De persoon met de meeste stemmen zou schepen worden en bij een ex aequo zou die met de meeste stemmen schepen worden. De verliezer zou dan voorzitter van de gemeenteraad worden. Na de stemming bleek dat ik acht stemmen had en Terry (Callens, red.) er negen had. Allesbehalve democratisch, als je weet dat de stemming niet officieel aangekondigd werd op de agenda van de vergadering en dat er twee leden niet aanwezig waren, waardoor er in principe een heel andere uitslag kon zijn. Eén van die twee leden wilde achteraf nog zijn stem uitbrengen, maar dat werd door de burgemeester geweigerd. Bovendien mochten de leden zich niet onthouden, waar ik me rechtsmatig vragen bij stel. Bovendien mocht de zogeheten verliezer van de stemming dan voorzitter van de gemeenteraad worden en de gemeente vertegenwoordigen in de intergemeentelijke samenwerkingen IVIO (en in de Mandel, stelt Groep 82, red.), als een soort compromis. Maar dat heb ik geweigerd, uit principe en loyaliteit ten op zichte van mijn kiezers. Politiek is een deel van mijn leven en ik ben veel op pad voor de partij. Dit doet dus extra pijn.”

Waarde stem kiezer

Op de vraag of Chantal gerechtelijke stappen onderneemt, wilde ze niet reageren. “Maar ik vraag me ernstig af wat de stem van de kiezer nog waard is.” Wat Chantal nu gaat doen, is voorlopig een vraagteken. “Daar zal ik me de komende dagen nog over beraden. Ik sluit niet uit dat ik in de raad zelf zal zetelen, alleen al omdat ik vastberaden ben mijn politiek standpunt verder te verdedigen in het belang van elke burger. Mijn verkiezingsslogan was niet voor niets een ‘duidelijk en transparant beleid’.”

“Dit hebben we nog nooit meegemaakt”

Groep 82 reageert op de beschuldigingen met een persbericht. Volgens hen werd er gezocht naar de geschikte persoon bij de bevoegdheid en is het proces wel eerlijk verlopen.

“Gezien Chantal werkzaam is in een apotheek was zij de logische keuze voor sociale zaken en OCMW”, legt Karlos Callens uit. “Voor kinderopvang en scholen werd even logisch gekeken naar de enige schepen met een jong kind, namelijk Véronique Buyck.” Bij de verdeling van de bevoegdheden liep het volgens de burgemeester echter niet mis. Dit kwam pas op de vergadering binnen de partij waar de eigenlijke steun voor de schepenen op tafel kwam. Chantal kreeg geen steun van de vereiste meerderheid van alle gemeenteraadsleden en kon dus niet voorgedragen worden als schepen. Daarna heb ik naar een oplossing gezocht.”

Democratisch

Bij Groep 82 blijven ze er bij dat het proces net wel democratisch is verlopen. “We hebben geheim gestemd en hoewel niet-verkozenen wettelijk geen zeggenschap hebben bij de aanduiding van de schepenen, hebben we binnen de partij toch de kans geboden aan alle mensen op de lijst om mee te beslissen. De volledige vergadering was akkoord dat enkel de stemmen van de aanwezigen zouden tellen. Chantal heeft zich vóór de stemming niet tegen deze werkwijze verzet.” Burgemeester Callens benadrukt ook dat “ongeacht de laatste, interne stemming de wortel van het probleem ligt bij het gebrek aan meerderheid binnen de gemeenteraadsleden van Groep 82 om Chantal aan te duiden als schepen”.

Groep 82 erkent de situatie en het gezichtsverlies dat ermee gepaard gaat. “We betreuren dit inderdaad”, klinkt het bij burgemeester Callens. “Dit hebben we in 30 jaar niet meegemaakt. Ik weet dat er hier commentaar zal op komen, maar de ernstige vertrouwensbreuk die Chantal had gecreëerd door duidelijke afspraken niet na te komen en door op een oncollegiale manier binnen de groep te functioneren, bleek voor de meerderheid van de groep onoverbrugbaar. Er is spijtig genoeg niet in geslaagd om dit vertrouwen te herstellen, wat naar boven gekomen is bij de stemmingen.” Precieze details over de vertrouwensbreuk of namen worden niet naar buiten gebracht, door geen van de beide partijen, maar het is duidelijk dat het water heel diep is.

Bij Groep 82 willen ze naar eigen zeggen nu vooral weer de rangen sluiten. De situatie zorgt er niet noodzakelijk voor dat Chantal de partij verlaat. “De stemming ging ook nooit daarover”, aldus de burgemeester. “We zijn zeer erkentelijk voor wat Chantal doet en gedaan heeft en het is niet zo dat er nu een tweespalt is binnen de partij. Het belangrijkste is nu dat we tonen aan de kiezer dat we goed en collegiaal besturen, zoals we altijd al gedaan hebben. En wat die transparantie betreft, dat is net één van de problemen in de vertrouwensbreuk met verschillende leden van de partij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier