Plannen voor 60 tot 80 windmolens langs de E40, maar er is nog geen ruimtelijke visie

© Getty Images/iStockphoto
Jos Remaut

Kurt Ravyts (Vlaams Belang) vroeg op de provincieraad van deze namiddag wat de ruimtelijke visie van de provincie is rond de inplanting van windmolens langs de E40 tussen Jabbeke en de Franse grens. Zo’n visie is er volgens gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) nog niet, ook al worden er inderdaad al milieustudies gemaakt voor enkele windmolenparken.

“In de vorige bestuursperiode is hier de intentie uitgesproken om samen met de Vlaamse overheid te werken aan een windmolenboulevard langs dit stuk snelweg”, aldus Bart Naeyaert. “Maar daar is toen meteen bij gezegd dat de aanwezigheid van de luchthaven van Oostende een belangrijke beperkende factor zou kunnen zijn, gezien de strenge veiligheidsvoorschriften van Belgocontrol. Vandaar dat we eerst zouden gaan praten met Belgocontrol en samen met hen een studie zouden maken om te zien waar windmolens wél kunnen en waar niet. Pas wanneer we dit weten, kunnen we samen met Vlaanderen een visie gaan ontwikkelen en een participatief project opstarten. Maar deze studie is nog niet afgerond, dus is er ook nog geen ruimtelijke visie. Wel is het zo dat zowel Vlaanderen als wij de bundeling van windmolens als een van de basisprincipes aanzien”, aldus Bart Naeyaert, die wel toegaf dat een aantal ontwikkelaars al met vrij concrete plannen rondlopen en dat daarrond al project-MER’s (milieu-effecten rapporten) zijn opgestart.

“Ik vind dit niet echt een geruststellend antwoord”, antwoordde Kurt Ravyts. “Er is ondertussen al sprake van een 60 à 80-tal turbines, dit zal toch een enorme impact hebben op het landschap. En ook langs de snelweg zijn er omwonenden ! Twee projecten blijken elkaar zelfs te overlappen… Een aantal kustgemeenten hebben ondertussen al een schot voor de boeg gelost en laten verstaan dat zij daar toch niet zo mee opgezet zijn, en in één gemeentebestuur zorgt deze windmolendiscussie zelfs voor interne twist.”

“Visuele verminking”

Vooral in de zone Nieuwpoort-Koksijde, iets verder af van de luchthaven dus, zijn er al vrij omlijnde plannen, met aanvragen van zowel Aspiravi als Storm Management, goed voor om en bij de 40 windturbines. De Koksijdse gemeenteraad besliste recent al om hiertegen een motie in te dienen bij de Vlaamse overheid. Opmerkelijk is alvast dat oud-gedeputeerde Guido Decorte (CD&V), nu schepen in Koksijde, zich fel tegenstander toont : “Een project met zo’n grootschalig industrieel karakter zorgt voor een visuele verminking van ons waardevolle open landschap. Het is onverenigbaar met het toeristische imago van Koksijde. Windmolens zijn belangrijk, maar ze zomaar lukraak als cowboys plaatsen, dat kunnen we niet toelaten. Koksijde heeft trouwens de ruimte niet om dat (12 windturbines, nvdr.) te realiseren, want er is telkens een perimeter nodig van 350 meter”, stelde hij op de gemeenteraad.

Voor alle duidelijkheid: voor projecten tot en met vier windmolens is het de Deputatie van de provincie West-Vlaanderen die de vergunning moet verlenen, voor grotere projecten is dat de Vlaamse overheid. Er zijn bij Vlaanderen overigens al vergunningsaanvragen binnen. Nu maar zien of de theorie hier niet ingehaald wordt door de feiten….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier