“Plannen De Sceure zijn definitief”

Zo moet De Sceure er straks uitzien. (Repro RVL)
Redactie KW

Guido Berten (CD&V) zei op het einde van de gemeenteraad in Vleteren dat in de pers verschenen was dat ‘de plannen voor de nieuwe Sceure definitief waren’. “Maar tot onze enorme verbazing is hierover nog geen woord in de gemeenteraad gekomen. Zelfs vandaag niet. Zoiets kan toch niet”, aldus Berten.

Volgens burgemeester Stephan Mourisse (LVP) is alleen het ‘concept’ definitief, en zijn er nog geen details. “Er is ook nog geen bouwvergunning. Er waren al heel wat werkvergaderingen met de architect, en het gemeentepersoneel dat in dat nieuwe gemeentehuis zal werken, had uitgebreid inspraak. In februari 2019 willen we met de werken starten. Deze zouden een jaar duren, maar de ruwbouw moet klaar zijn tegen het Bierfestival in juli”, aldus de burgemeester. Aan de linkerkant van De Sceure komt een uitbouw, waarin de bib (die uit het huidige gebouw verhuist) en de raad- en trouwzaal (boven) zullen worden ondergebracht. In het bestaande gebouw worden de onthaalbalie, de dienst Burgerzaken, het OCMW (dat uit Woesten verhuist) en de politie (die uit de Woestenstraat overkomt) ondergebracht bij de dienst Vrije Tijd en Toerisme.

Plattelandsklassen

Op de bovenverdieping komen de kantoren voor burgemeester en schepenen, algemeen directeur Nele Vanderhaeghe, de financiële dienst, en de diensten Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Milieu. “Jammer genoeg hebben we er moeten voor opteren dat de Plattelandsklassen uit het gebouw verdwijnen. Er was geen andere optie. Er blijven een achttal bedden en sanitair behouden, onder meer voor crisisopvang. Het aantal parkeerplaatsen bij De Sceure verdubbelt”, aldus de burgemeester.

Binnenkort wordt het dak boven de grote zaal gerenoveerd. De 25 lichtkoepels worden vervangen door negen kleinere lichtcatchers. Deze werken zouden tegen de kerstvakantie klaar moeten zijn. In een laatste fase zou de grote zaal aangepakt worden. “Het bestaande gemeentehuis verbouwen, zoals we eerst van plan waren, zou 1,5 miljoen euro kosten, een nieuwbouw van 120 m² aan De Sceure slechts 850.000 euro. De studie voor de verbouwing van het huidige gemeentehuis heeft inderdaad wat geld gekost, maar uiteindelijk hebben we met deze koerswijziging heel wat uitgespaard”, legde Stephan Mourisse nog uit. Het huidige gemeentehuis in de Kasteelstraat zou later te koop worden gesteld.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier