Pittem 2013/2018: Vlaams Belang laat lege stoel achter

We herkennen zittend v.l.n.r. Peter Gelaude, Greet Dewitte, burgemeester Ivan Delaere, Paul Lambrecht, Annick Debonné en Chris Marreel. Staand zien we v.l.n.r. gemeentesecretaris Geert Mahieu, Stijn Vandenhende, Robin Vandenberghe, Sara Defreyne, Bart Verhelle, Mieke Serry, Thomas Cloet, Linda Vanmaele, Charlotte Van Hauwaert, Godfried Bovijn, Kaat De Waele en Koen Berton. © Foto a-Jan
Redactie KW

Robin Vandenberghe zorgde in april van vorig jaar voor het meeste ophef. Hij woonde al bijna een jaar niet meer in Pittem, maar bleef als Vlaams Belang-raadslid de gemeenteraden volgen. Hij werd dan ook meteen ontslagen.

Pittem 2013/2018: Vlaams Belang laat lege stoel achter

Grote aardverschuivingen brachten de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 in Pittem niet teweeg. Open VLD, SP.A en N-VA sloegen de handen in elkaar in het kartel Groep 2012, om op die manier sterker naar de verkiezingen te trekken. En met succes. Daar waar voorheen Kaat De Waele en Valerie Spriet vanuit Open VLD met twee in de oppositie zaten, ten opzichte van 15 vertegenwoordigers van CD&V, haalde Groep 2012 nu vier gemeenteraadszetels.

12 procent

Daarbij kwam nog het voor velen onverwachte succes van Vlaams Belang, dat bij de eerste deelname aan de verkiezingen meteen bijna 12 procent van de stemmen behaalde en dus recht had op een gemeenteraadszetel. Dat de broers Robin en Rien Vandenberghe, respectievelijk goed voor 250 en 172 stemmen, graag geziene en actieve mensen waren in Egem zal daar zeker een grote rol in gespeeld hebben.

Terugkeer

Hét resultaat van de verkiezingen was dat CD&V ten opzichte van zes jaar eerder terugviel van 75 procent naar 62 procent van de stemmen en dat de oppositie van twee naar vijf zetels steeg. Denis Fraeyman van CD&V was weliswaar rechtstreeks verkozen met 627 stemmen, maar wenste om persoonlijke redenen toch niet te zetelen in de gemeenteraad. Zijn plaats werd ingenomen door Stijn Vandenhende, destijds een van de nieuwelingen op de lijst, die daarmee zijn debuut mocht maken op het politieke toneel. Dat voor Denis niet alle bruggen opgeblazen waren, mag blijken uit het feit dat hij opnieuw op de lijst voor de komende verkiezingen verschenen is en, naar we mochten vernemen, opnieuw met volle motivatie.

Pittem 2013/2018: Vlaams Belang laat lege stoel achter

Binnen Groep 2012 werd vanuit Open VLD-hoek Valerie Spriet weliswaar rechtstreeks verkozen met 331 stemmen, maar van meet af aan gaf zij te kennen niet te zullen zetelen. Ze had het op professioneel en gezinsvlak dermate druk, dat dit niet meer te combineren viel met een politiek mandaat. Haar plaats in de gemeenteraad werd ingenomen door Koen Berton, waarmee meteen ook de SP.A-fractie in Groep 2012 vertegenwoordigd was in de raad.

Verdwijning van Vlaams Belang

Tijdens de gemeenteraad van 24 april 2017 begon burgemeester Ivan Delaere de zitting met een wel erg verrassende melding. De gemeentediensten waren er, in het kader van een administratieve afhandeling, achter gekomen dat Vlaams Belang-raadslid Robin Vandenberghe al bijna een jaar niet meer in Pittem woonde, zonder dat echter te hebben gemeld. Aangezien de raadsleden verplicht in de gemeente dienen te wonen, werd Robin Vandenberghe bij zijn aankomst geweerd uit de raad en diende hij de zitting te volgen vanaf de publiekstribune.

Robin Vandenberghe woonde al bijna een jaar niet meer in Pittem, zonder dat te melden

De eerste in rij om hem op te volgen was zijn broer Rien, maar hij woonde ook niet meer in Pittem. De volgende personen op de lijst verzaakten aan de kans om te zetelen in de raad, zodat sindsdien de plaats van Vlaams Belang in de gemeenteraad onbemand gebleven is. Dat bracht de totale oppositie uiteraard terug van vijf naar vier raadsleden. Blijkbaar betekent het vertrek van de broers Vandenberghe uit Pittem ook meteen het einde van de lokale afdeling van Vlaams Belang, want er is voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober geen lijst vanuit die hoek ingediend.

Nieuwe lijsten

Dat betekent meteen ook dat voor de drie andere spelers op het Pittemse politieke toneel 12 procent extra kiezers te overtuigen vallen om voor hen te stemmen. Het kartel 2012, dat gedurende zes jaar opvallend eendrachtig en actief oppositie gevoerd heeft, is ter ziele gegaan. Een aantal mensen uit Open VLD en N-VA zijn samen met een aantal onafhankelijken en – vooral op politiek vlak – nieuwe kandidaten in de lijst NieuwPittemEgem gestapt.

SP.A, met boegbeeld Koen Berton, wist ook een aantal nieuwe krachten rond zich te vergaren en trekt naar de verkiezingen als 8740Anders. “Ik wil vooral benadrukken dat ik zes jaar lang heel aangenaam samengewerkt heb met Koen Berton en dat het om een louter ideologische reden is dat Koen niet mee gestapt is in NieuwPittemEgem. Ik wens hem alle succes toe”, liet Kaat De Waele ons nog weten.

(Jan Goossens)