Piet Vandermersch wipt Carl Vereecke als lijsttrekker Open VLD voor provincieraad

Piet Vandermersch. © Jan Stragier
Jos Remaut

Niet gedeputeerde Carl Vereecke maar wel Piet Vandermersch wordt lijsttrekker in het nieuw gevormde district Kortrijk-Roeselare-Tielt. Dat beslisten de regiobesturen gisterenavond. Carl Vereecke beraadt zich momenteel nog over zijn politieke toekomst.

Piet Vandermersch (52), een landbouwer uit Rollegem-Kapelle, is al provincieraadslid sinds 2005. Hij is tevens gemeenteraadslid in Ledegem. Vrij recent werd hij ook fractieleider van Open VLD in de provincieraad.

Toen bij de provincieraadsverkiezingen van 2012 de kiesdistricten Roeselare en Izegem werden samengevoegd, werd Piet Vandermersch toen al enigszins verrassend lijsttrekker, aangezien zijn collega Geert Leenknecht uit Kachtem bij de verkiezingen van 2006 beduidend meer stemmen had behaald, in een kleiner district.

Bij de komende provincieraadsverkiezingen worden er opnieuw een aantal districten samengevoegd : Kortrijk, Roeselare en Tielt worden nu één kieskring, en het scenario van 2012 herhaalt zich : Piet Vandermersch (2.706 stemmen in 2012) wint bij de interne verkiezingen het pleit van Carl Vereecke uit Kuurne (4.800 stemmen in 2012) en wordt dus lijsttrekker. De stemming gebeurde op een gezamenlijke bijeenkomst van de regiobesturen Roeselare-Tielt en Kortrijk van Open VLD.

“Het was inderdaad behoorlijk gedurfd van mij om me kandidaat te stellen”, stelt Piet Vandermersch. “Maar ik zag ook geen reden om het niet te doen. We zijn lid van een open partij, en alles is volgens de juiste procedure op een democratische manier verlopen.”

Door deze wending is Carl Vereecke, de enige gedeputeerde voor Open VLD, nu plots wel niet meer zeker van zijn herverkiezing. Op de tweede plaats moet immers een vrouw komen. Open VLD heeft op vandaag vier verkozenen uit het gebied Kortrijk-Roeselare-Tielt, maar het aantal provincieraadsleden wordt vanaf volgend jaar gehalveerd…. In het nieuwe district Kortrijk-Roeselare-Tielt zijn 16 van de 36 provincieraadszetels te begeven.

Of hij effectief zin heeft om te gaan voor een strijdplaats, kan Carl Vereecke nu nog niet zeggen. “Ik moet nog even nadenken over mijn politieke toekomst. Maar de keuze is inderdaad op een democratische manier gebeurd, ik moet me daarbij neerleggen en ik heb Piet al gefeliciteerd.”

Opmerkelijk overigens : Piet Vandermersch komt in Ledegem niet meer op met een eigen Open VLD-Lijst. Open VLD zal zich er opnieuw aansluiten bij VD (Vrijheid en Democratie), dat ook bij de komende verkiezingen weer zal opkomen in de kartelformule CD&V/VD, onder leiding van burgemeester Bart Dochy.

Gisterenavond vond overigens ook in de nieuwe kieskring Oostende-Veurne-Ieper de interne verkiezing van de kopman plaats, maar hier ligt de uitslag wel volledig in de lijn van de verwachtingen : Anthony Dumarey (47) uit Oudenburg zal de lijst trekken. De kieskring Oostende-Veurne-Ieper zal 11 afgevaardigden naar de nieuwe, afgeslankte provincieraad sturen.

En eerder was ook al bekend gemaakt dat de kieskring Bugge (9 raadsleden) oud-burgemeester Patrick De Klerck (52) van Blankenberge naar voren schuift als de nieuwe lijsttrekker voor Open VLD. Hij was eerder al, van 1994 tot 2007, provincieraadslid en maakt nu dus zijn grote terugkeer in het provinciale milieu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier