Philip Bolle als SP.A-lijsttrekker naar de Ieperse kiezer

Eric Derdaele, (plaats 18, secretaris), Valentijn Despeghel (plaats 3, gemeenteraadslid), Philip Bolle (lijsttrekker, gemeenteraadslid), Gunter Pertry (plaats 29, voorzitter), Steve Meseure (plaats 4, OCMW-raadslid). © AP
Redactie KW

SP.A stelde zaterdagmiddag het partijprogramma en de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen voor. De huidige gemeenteraadsleden blijven op post, met Philip Bolle als kopstuk. De partij mikt op zes zetels en wil na 80 jaar nog eens in de meerderheid zitten.

In het verkiezingsprogramma zijn er vijf speerpunten. “Het eerste speerpunt is een verkeersluwe binnenstad op maat van zwakke weggebruikers en een vlotte mobiliteit rond de stad”, legt lijsttrekker Philip Bolle uit. “Ten tweede willen we een openluchtzwembad bij het bestaande zwembad, meer sportterreinen in dorpen en extra recreatiemogelijkheden in Dikkebusvijver.”

Naast de mobiliteit in de binnenstad moeten er volgens de socialisten betere voetpaden komen in de binnenstad. “Verder willen we leegstand tegengaan, want de opkomst van e-commerce is voor veel zaken een grote boosdoener en moet er meer bewoning komen boven de winkels. Buiten de openingsuren heerst er vaak een doodse sfeer”, aldus Bolle. N-VA lanceerde deze week de oproep om gevelterrassen permanent te laten staan en ook SP.A neemt dat op in hun programma.

Een vierde punt is de bouw van extra sociale woningen, een derde dienstencentrum en een sociaal restaurant. Tot slot ijvert de partij voor meer duurzaamheid. “We willen meer parkgebieden, vooral in het noordelijke deel van de stad. Verder gaan we voor meer elektrische laadpalen en duurzame straatverlichting met ledlampen.”

Na het programma volgde de bekendmaking van de lijst. Bij de eerste vijf plaatsen zijn er geen verrassingen: de huidige (OCMW-)raadsleden Philip Bolle (59, Ieper), Evelyn Bouchaert (36, Dikkebus), Valentijn Despeghel (39, Ieper), Steve Meseure (38, Ieper) en Andy Verkruysse (44, Ieper) vormen de eerste vijf plaatsen. Vijfde gemeenteraadslid Ives Goudeseune (60, Zillebeke) duwt de lijst. “We tellen vijf zetels en willen dat de komende legislatuur uitbreiden naar zes”, klinkt het bij voorzitter Gunter Pertry.

“Onze lijst heeft nog een plaats vacant, daarvoor lopen de gesprekken nog met een vrouw. Lieven Castelein is de jongste kandidaat, hij is net 19 geworden en de student sociaal werk staat op plaats 8. Ook Joshua Van Bost (24, plaats 11) en Chauney Deleu (19, plaats 15) zijn jonger dan 25. We hebben naast de drie jongeren ook drie 70-plussers: Eric Derdaele (70, plaats 18), Jacques Goeman (71, plaats 21) en Reddy Beernaert (70, plaats 23).” Zelf staat eregedeputeerde Pertry op plaats 29.

Philip Bolle is samen met Jordy Sabels (Groen) een van de twee mannelijke lijstrekkers, tussen vier vrouwelijke lijsttrekkers. “Elke partij schuift zijn beste mensen naar voor. De kiezer laat zich op vandaag niet langer leiden of de lijsttrekker man of vrouw is. Ik ben blij dat onze partij mij naar voren geschoven heeft en als dat een vrouw was, ging ik even trots zijn”, klinkt het bij de lijsttrekker van SP.A Ieper.

Het is 80 jaar geleden dat SP.A in de meerderheid zat en het is volgens Bolle nu of nooit. “Als lijsttrekker ben ik bijzonder gretig om die ban te breken. Voor ons zijn het heel belangrijke verkiezingen en de kaarten liggen goed. Al is het maar door het verdwijnen kartel, want de reststemmen worden herverdeeld en dat biedt perspectieven voor andere partijen. Je hebt ook het wegvallen van de sterke generatie CD&V’ers.”

Verder raakte nog bekend dat Deirdre Gouwy stopt als secretaris, want ze zal een diplomatieke functie in het buitenland vervullen. Eric Derdaele, huidig adjunct-secretaris, neemt haar rol over. Gunter Pertry staat niet langer op de provinciale lijst van het district Oostende-Westhoek. Zijn opvolgster is Evelyn Bouchaert.

Meer in Het Wekelijks Nieuws Westhoek van 4 mei.

(AP – foto AP)