Peter Velle officieel de nieuwe burgervader van Oudenburg: “Groen en onderhoud prioriteit”

Redactie KW

Peter Velle is de tiende burgemeester van de Arnoldusstad sinds de Belgische onafhankelijkheid in 1830. En de derde die de tricolore sjerp draagt sedert de fusie van Ettelgem, Roksem, Westkerke en Oudenburg in 1977.

Na bijna 24 jaar schepen van zijn stad mag Peter Velle de laatste maanden van deze legislatuur rondmaken als burgemeester. Hij volgt Ignace Dereeper op die een stap opzij zet. Peter zal in oktober de CD&V-lijst trekken.

Ignace Dereeper diende op 16 april zijn ontslag in en al die tijd vraagt heel Oudenburg zich al af wanneer Peter Velle de nieuwe burgemeester wordt. Sommigen hadden twijfels of het wel nog zou gebeuren. Maar woensdag kwam dan eindelijk het verlossende bericht dat hij donderdag 31 mei de eed mocht afleggen in handen van de gouverneur van West-Vlaanderen.

Peter Velle is 48 jaar, getrouwd met Joke Debevere en papa van Flor, Merel en Roos. Hij is maatschappelijk assistent van opleiding, werkte 18 jaar voor het provinciebestuur en is sinds enkele maanden teamlid bij het Vlaams Agentschap Jongerenwelzijn.

Peter werd in 1995 op 23-jarige leeftijd schepen. Hij was tot op heden bevoegd voor jeugd (jeugdlokalen, speelpleinwerking en wijkspeelpleinen), cultuur (kunst), musea en erfgoed (archeologie, monumentenzorg), archief (en digitalisering), bibliotheek, toerisme en recreatie, natuur, ontwikkelingssamenwerking, patrimoniumbeheer, communicatie en informatie.

Ik kan geen slagschip doen keren op een paar maanden tijd

Wat de nieuwe burgemeester de tijd die hem in deze legislatuur nog rest op zijn to-do-lijstje heeft? “Ik kan geen slagschip doen keren op een paar maanden tijd. Het kan ook niet de bedoeling zijn alle lopende dossiers te laten liggen om nieuwe zaken te lanceren”, stelt Peter Velle.

“Ook die dossiers vragen alle aandacht. Ik wil vanuit mijn achtergrond wel extra inzetten op een misschien nog meer doorgdreven communicatie waarbij mensen vlugger een antwoord krijgen vanuit het bestuur. Rapper ook tot oplossingen en realisaties komen vraagt een denkoefening over hoe de stad georganiseerd is en hoe het anders kan.”

Groen en algemeen onderhoud zullen daarbij nu alvast een prioritair punt zijn. Ik hoop in elk geval dat de mensen beseffen dat onder de oppervlakte van ogenschijnlijk triviale zaken een hoop oorzaken, redenen en een hele machinerie schuilgaat, die je van vandaag op morgen niet kunt omschakelen”, stelt Peter.

“Ik wil er in alle geval wel elke dag zijn als een echte burgervader voor iedereen. Als men toch een inkijkje wil in mijn agenda, wel die zit eivol. Na mijn eedaflegging bij de gouverneur op donderdag stond al een vergadering met KSA en KLJ over de verbouwingen van hun lokaal op mijn programma. En mijn week eindigt met koken voor de burgemeester van onze Duitse verbroederingsgemeente Dietkirchen op zaterdag 2 juni. Alles met evenveel goesting en van ganser harte.”

Hoe het verder moet met de bevoegdheden wordt later besproken. “Maar ik behoud in elk geval een trekkersrol binnen mijn huidige hoofdbevoegdheden, aangevuld met de wettelijke bevoegdheden als burgemeester.”

Peter Velle wordt als schepen opgevolgd door partijgenoot Isabelle Capelle die in de vorige legislatuur ook al schepen was van onder meer sport. Ignace Dereeper blijft tot einde 2018 zetelen als gemeenteraadslid. De wissels komen er tijdens de gemeenteraad van juni.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier