Parking Westkerke gaat ‘s nachts open

Sinds dinsdagavond 20 uur is de parking weer open. © JVM
Redactie KW

De snelwegparking van Westkerke gaat open ‘s nachts. Dat meldt burgemeester van Oudenburg Peter Velle (CD&V) dinsdag. Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) heeft de aanpassingen aan de snelweg laten vaststellen door een deurwaarder en zou bij sluiting aandringen bij gouverneur Carl Decaluwé om de beslissing van de burgemeester te laten schorsen.

De burgemeester werd op die manier met de rug tegen muur gezet. “De deurwaarder is inderdaad langsgekomen en heeft daar het bestaande hekwerk met de prikkeldraad vastgesteld. Dat is het enige”, aldus de burgemeester. “Maar we kregen daarbij nog een aantal garanties. Namelijk dat de parking ‘s nachts, tot eind september, zal bewaakt worden door een privéfirma. Dat gebeurt nu al. En, dat het camerasysteem tegen het einde van de week zou functioneren.” Het gaat onder meer om twee slimme ANPR-camera’s.

Toch maakt Velle enkele kanttekeningen. “Ik pleit ervoor om de veiligheid verder te garanderen. Ik maak me ook zorgen over de prikkeldraad die tegen de grond is aangebracht. Ik denk daarbij onder meer aan zwerfvuil dat door de diensten daar van tussen gehaald zal moeten worden. Maar ik denk ook aan de veiligheid van de passanten”, aldus Velle.

Hij vraagt de minister ook met aandrang dat de privébewaking niet stopgezet wordt in oktober en dat werk gemaakt wordt van een sanitair blok. Dat werd al in 2017 beloofd.

Bedenking bij versterking interventiekorps

Velle heeft ook zijn bedenkingen bij de versterking van het interventiekorps. “Dat is een broekzak-vestzakinterventie. Onze politiediensten worden wel wat ontlast van de migrantenproblematiek, maar ze worden nu weer ingezet in andere zones, voor bijvoorbeeld sportevenementen”, besluit de burgemeester. Hij hoopt ook dat grootschalige acties, zoals afgelopen nacht, zullen blijven georganiseerd worden.

Burgemeester Peter Velle op de snelwegparking.
Burgemeester Peter Velle op de snelwegparking.© a-LIN

De burgemeester had vorige week aangegeven dat hij de parking ‘s nachts zou afsluiten. Westkerke is altijd een geliefkoosde plek geweest voor mensensmokkelaars en migranten. Nu verschillende parkings langs de E40 afgesloten zijn, zou Westkerke één van de weinige beschikbare parkings blijven langs de snelweg.

(Belga)

Vrachtwagenbestuurders niet meteen op de hoogte

Sinds dinsdagavond 20 uur is de signalisatie aan de parking van Westkerke weggenomen en is de parking na maanden renovatie opnieuw open. Veel vrachtwagenbestuurders waren nog niet op de hoogte en reden de parking voorbij op zoek naar een slaapplaats. Pas na 21 uur vonden de truckers met mondjesmaat de weg naar de parking. (JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier