Oud-schepen haalt uit naar opvolger in Harelbeke

Patrick Claerhout, oud-schepen en nu fractieleider voor N-VA, hekelde enkele uitspraken van zijn opvolger. © a-LLV
Redactie KW

Dat onze krant door de Harelbeekse politici goed wordt opgevolgd, bleek tijdens de gemeenteraad. Raadslid en fractieleider Patrick Claerhout van oppositiepartij N-VA hekelde enkele uitspraken van eerste schepen Francis Pattyn (CD&V) uit ons schepeninterview van begin januari.

In onze krant van 11 januari werd eerste schepen Francis Pattyn, bevoegd voor Onderwijs, Kunstonderwijs en Cultuur,voorgesteld. Daarin formuleerde hij enkele doelstellingen en verzuchtingen. Zo zei hij onder meer: “Ik droom van Harelbeke als een bruisende stad, vol muziek”. Schepen Pattyn had het ook over het betalend chemisch toilet dat in het centrum zou komen. “Vlak bij onze geklasseerde kerk in het centrum. Zo’n 150.000 euro en een jaarlijks onderhoudscontract. Wiezit daar op te wachten? Het is eensom die veel nuttiger kan besteed worden”, zei hij toen.

Ook wat cultuur betreft had de eerste schepen zijn ideeën. “De vernieuwingsplannen van het ontmoetingscentrum Het Spoor zouden moeten herzien worden in functie van toegankelijkheid en akoestiek. En het is tijd dat Bavikhove eens aan bod komt: met een grote multifunctionaliteit en op maat van het verenigingsleven.” Francis Pattyn had het verder over het onderwijs. “De schoolinfrastructuur zal moeten voldoen aan de bestaande noden van de instroom.”

Principieel akkoord

Dit alles schoot bij fractieleider Patrick Claerhout van oppositiepartij N-VA in het verkeerde keelgat. “Met volle aandacht en interesse heb ik de speeches en de artikels van ons college in de krant gevolgd. Terwijl de burgemeester en de zetelende schepenen zich nog volledig op de vlakte houden, pakt eerste schepen Pattyn al uit met enkele doelstellingen”, opende Claerhout zijn tussenkomst. “Hij wil het accent leggen op voldoende capaciteit in het onderwijs. Het is hem misschien ontgaan dat we al een school aan het bouwen zijn in Stasegem en dat er containerklassen geplaatst zijn in Hulste. Of bedoelt hij misschien dat het dossier voor een tussenbouw tussen de centrumschool en de muziekacademie terug vanonder het stof gehaald wordt? Op vlak van cultuur wil de eerste schepen de verbouwingsplannen van het cultureel centrum herzien. Precies net alsof dit nu niet al voorzien is: een blamage voor de ontwerpers. Ik dacht dat de laatste ideeën veel verder reikten en naar een nieuw cc op een nieuwe locatie gingen, zodat ook de huidige werking met jaarlijks zo’n 65.000 bezoekers, kon verder gezet worden zonder halvering van de programmatie. De beloftes voor Bavikhove blijft men maar herhalen, eens zien wat hier effectief zal gerealiseerd worden.”

Francis Pattyn werd op 11 januari voorgesteld als eerste schepen.
Francis Pattyn werd op 11 januari voorgesteld als eerste schepen.© repro KW

Patrick Claerhout reageerde ook op het openbaar toilet: “Ik dacht dat er in de gemeenteraad van 14 mei vorig jaar bij alle partijen – ook bij CD&V – geen twijfel was omtrent het nut van een openbaar toilet. Ik lees voor uit het verslag van 14 mei 2018: ‘de gemeenteraad gaat wel principieel akkoord met het voorzien van een publiek toilet in het centrum van Harelbeke en vraagt aan het college een objectieve methodiek voor te stellen om de plaats te bepalen’. Als nieuw bestuur mag u de locatie van ons gerust veranderen naar ergens langs de Leie, wat eigenlijk onze visie was.”

Hij ging verder: “Uw droom voor een bruisende stad vol muziek, met een divers aanbod van handelszaken en horeca, deel ik voor 100 procent. Ik hoop dat we dit ook met zijn allen samen kunnen realiseren. Het kon tot vorig jaar echter niet snel genoeg gaan: wij zetten geen druk genoeg. Nu zie ik dat we nog twee jaar geduld moeten hebben. Was de planning niet voorjaar 2020? Wij kregen vroeger het verwijt – zeker met N-VA – dat we te weinig ambitieus waren, maar hier zie ik enkel een verder zetten van het vorige beleid en misschien werkt de verandering dus toch verder.”

Buurgemeenten

Schepen Francis Pattyn (CD&V) reageert rustig op de woorden van zijn voorganger. “De klascontainers in Hulste zijn ondertussen bemand en worden opgeleverd. Wij blijven als stadsbestuur inzetten op drie gemeentescholen: eentje in het centrum, één in Stasegem en één in Hulste. Wat de Academie betreft: er zijn inderdaad plaatsen te kort, maar we zijn volop aan het overleggen hoe we dit kunnen oplossen. Ik zie wel degelijk mogelijkheden binnen de bestaande stadsgebouwen. We kunnen ook met onze buurgemeenten samenwerken”, stelt hij.

“Ik vind het verder spijtig dat het dossier Het Spoor twee jaar is blijven liggen. Mocht de renovatie te duur blijken, dan sluiten wij een nieuwe locatie niet uit. En nogmaals, het is de bedoeling om tegen het einde van de bestuursperiode ook op sociocultureel vlak iets tastbaars te realiseren in Bavikhove. Dat blijft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier