Oud-burgemeester van Ledegem en voormalig VU-senator Firmin Debusseré overleden

Firmin Debusseré © JST
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

De eerste fusieburgemeester van Ledegem Firmin Debusseré is niet meer. Hij is zaterdagmorgen overleden, hij was 80 jaar en was al een tijdje ziek.

Met Firmin Debusseré verliest Sint-Eloois-Winkel een van zijn meest flamboyante en spraakmakende inwoners ooit. Hij begon zijn politieke carrière niet zoals hij dat aanvankelijk plande bij de toenmalige CVP, maar met een eigen formatie. Er was voor de jonge, succesvolle ingenieur-ondernemer geen plaats op de CVP-lijst van burgemeester dokter Robert Carton. De jonge Debusseré haalde met zijn VU-lijst 2 zetels in de Winkelse gemeenteraad.

Ambitie

“Ik had ambitie en omdat er geen andere lijst bestond behalve de socialisten ging ik polsen naar een plek op de CVP-lijst. Dat was op dinsdagavond in het gemeentecafé Oud Gemeentehuis in Winkel. De bazin kan het nu nog vertellen. Ze moesten mij niet hebben. Ik kwam naar beneden, ik zei: Godverdomme, ik ga alleen opkomen. En we zijn opgekomen met zijn tweeën tegen de CVP, onder de naamlijst Vrijheid en Democratie. Ze vonden mij een onnozelaar, maar ik was toch verkozen”, vertelde wijlen Firmin daarover in het tv-programma Meneer de Burgemeester in 2012.

Eerste fusieburgemeester

In 1976 trok hij met een soort van kartellijst naar de eerste verkiezingen voor groot-Ledegem. De CVP van dr. Carton won nipt de verkiezingen, maar Firmin kon een coalitie vormen met de socialisten en veroverde zo de meerderheid én de burgemeesterssjerp.

Het college van burgemeester en schepenen in 1979.
Het college van burgemeester en schepenen in 1979.© JST

De inhuldiging van de nieuwe burgemeester verliep bijzonder uitbundig. Drie dagen feest, van vrijdag tot zondag én op zondag liet de burgemeester zich als president in een Amerikaanse open auto rondvoeren doorheen de drie gemeenten. Het was duidelijk: er waaide een nieuwe wind in Ledegem en het stof van het verleden zou gedurende zijn burgemeesterschap meer dan eens opwaaien. Hij was rad van tong, volks van aard, schuwde de mensen niet en hij stelde zich heel ontvankelijk op voor zijn inwoners.

Senator

Een stijlbreuk met de vorige gemeentebesturen, daar zorgde hij voor en hij scoorde daarmee. Het bracht hem begin de jaren tachtig rechtstreeks voor de VU naar een zetel in de senaat.

De Ledegemse burgemeester stond bekend voor zijn rechttoe-rechtaan-uitspraken en hij was niet afkerig van moppentapperij. Hij kon vertellen en verkopen als geen ander.

Firmin Debusseré bleef 12 jaar burgemeester van Ledegem en zetelde daarna nog 6 jaar als gemeenteraadslid in de oppositie.

Humor

Toen hij met pensioen ging, trok hij geregeld op tournee met een humorprogramma, dat hij maar liefst 1.800 keer opvoerde.

Firmin was ook een van de opvallendste deelnemers aan het tv-programma ‘Meneer de Burgemeester’ van Peter Vandekerckhove, uitgezonden op Canvas en later ook in boekvorm bij Manteau in 2012.

Twee jaar geleden vierde Firmin met zijn vrouw Maria Spillebeen en zijn drie kinderen (Filip, Chantal en Sibylle) zijn 50-jarig huwelijksjubileum. Hij woonde met zijn vrouw Maria in de Kloosterstraat in Sint-Eloois-Winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier