Oppositiepartij Focus8720 wil Dentergems klimaatplan laten opmaken

Joke Vandemaele. © a-NVR
Redactie KW

Oppositiepartij Focus8720 vroeg op de gemeenteraad naar de bereidheid bij de meerderheid om een Dentergems klimaatplan op te stellen. De partij acht het mogelijk om door middel van acties van korte, lange en middellange termijn de CO2-uitstoot in de gemeente te verminderen.

“Ondanks het feit dat Dentergem een van de weinige gemeenten is die het burgemeestersconvenant niet heeft ondertekend, willen wij de gemeente toch wijzen op hun medeverantwoordelijkheid om de CO2-uitstoot te verminderen”, vertelt raadslid Joke Vandemaele. “We merken dat de laatste jaren de CO2-uitstoot op ons dorp weer in stijgende lijn gaat. Vandaar ons voorstel aan de gemeente om een klimaatplan op te stellen die overkoepeld werkt tegenover alle domeinen en daar een verantwoordelijke schepen voor aan te duiden, een zogenaamde klimaatschepen.”

Enkele acties die Focus8720 voorstelt om in het klimaatplan op te nemen zijn het sensibiliseren van bedrijven om tussen 23 en 5 uur hun lichten te doven, verder inzetten op duurzame verlichting en het gebruik van elektrische laadpalen, werken met gerecyleed kopieerpapier, verenigingen stimuleren om herbruikbare bekers voor evenementen te kopen en het verder uitbouwen van (trage) wandel- en fietswegen.

Voorstel afgekeurd

De gemeente keurde het voorstel toch af. “We overwegen dit wel op te nemen in de nieuwe beleid- en beheerscyclus in 2020”, aldus burgemeester Koenraad Degroote. “Tot zover blijft elke schepen verantwoordelijk voor zijn of haar beleidsdomein. We hebben het onderwerp ook al eens belicht in ons infomagazine en toen bleek dat mensen de klimaatzaak wel kennen, maar er niet naar handelen.”

Volgens Joke Vandemaele is de houding van de gemeente een gemiste kans. “Er is geen bereidheid om het bewust anders te doen”, besluit ze.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier