Oppositie klaagt verkoop stadsmeubilair aan: “Geen respect voor Blankenbergs erfgoed”

© WK
Redactie KW

In een nieuw persbericht trekt oppositiepartij Open VLD fel van leer tegen de openbare verkoop van de monumentale tafel uit de feestzaal van het Blankenbergse stadhuis. De 11 meter lange tafel werd in april per opbod geveild via de website I&O Auctions.

“Een veilinghuis dat ook de verkoop organiseert van onder meer afgedankte tweedehandscamionetten. Belangrijk lokaal erfgoed wordt zo gereduceerd tot alledaags koopwaar“, stelt raadslid Philip Konings, in de vorige legislatuur zelf schepen van Erfgoed. Volgens de nieuwe erfgoedschepen Alfons Monte (N-VA) valt dat te nuanceren. “Er is op die tafel nog gedanst geweest met carnaval.”

Harmonieus geheel

Ook de 148 stoelen uit de feestzaal van het stadhuis gingen onlangs trouwens onder de veilhamer. “De reden die daarvoor werd opgegeven, is dat het meubilair ‘oud en niet meer geschikt‘was. Dergelijke benadering wijst op een duidelijk gebrek aan voeling met het historische belang van erfgoed”, gaat gemeenteraadslid Philip Konings voort.

Oppositie klaagt verkoop stadsmeubilair aan:
© WK

“Ook aan de emotionele waarde van het meubilair, verbonden met meer dan 60 jaar gemeentepolitiek, wordt hiermee volledig voorbijgegaan. Het meubilair werd in ’52-’53 op maat gemaakt en vormde een harmonieus geheel met de schilderijen, de burgemeestersportretten en de witte schouw in de feestzaal van het stadhuis. De grote tafel – met ingelegde stukken die het wapenschild van de stad vertonen – was voor de meeste Blankenbergenaars één met de feestzaal. Elk object daar, vertelt mee de geschiedenis van onze stad en is medebepalend voor de sfeer en de grandeur die ons stadhuis uitstraalt. De manier waarop nu met dat waardevol erfgoed wordt omgegaan, is tekenend voor het nieuwe stadsbestuur”, klinkt het.

Herinrichting

Konings klaagt voorts ook nog aan dat het schepencollege volgens hem op eigen houtje tot de verkoop overging. “Er werd vooraf geen enkel advies ingewonnen bij de erfgoedwerkgroepen binnen de stad”, klinkt het. De nieuwe erfgoedschepen Alfons Monte (N-VA) spreekt dat echter formeel tegen. “We hebben advies ingewonnen bij de stadsarchitect en onze archivaris, en dat was eensluidend: het oude stadsmeubilair had enkel sentimentele waarde. Dus hebben we voor de herinrichting gekozen”, zegt hij. Monte geeft voorts nog mee dat het nieuwe stadsbestuur de oude burgemeesterszetel met het wapenschild, alsook een aantal schepenzetels wél bewaarde. “Maar die 11 meter lange tafel viel heel moeilijk te stockeren. Hij was trouwens gestut: er is nog op gedanst geweest met carnaval.”

Waardevolle nieuwe bestemming

Het stadsmeubilair ging volgens Philip Konings (Open VLD) de deur uit voor “amper 1,04% van de oorspronkelijke waarde“. Voor de tafel telde de Antwerpse ondernemer Ben Simons zo’n 1250 euro neer, en hij belooft aan de telefoon dat hij het Blankenbergse stadserfgoed niet zomaar in stukken zal zagen. “Wat we er precies mee van plan zijn, wil ik nog niet onthullen. Maar de tafel krijgt alleszins een waardevolle nieuwe bestemming“, zegt hij.

De man staat in het Antwerpse bekend als organisator van wielerwedstrijden, en is met zijn bedrijf Vleemo ook bezig met de Antwerpse haven vol windmolens te zetten. “Maar de tafel past in nog een ander project waar we binnenkort mee naar buiten zullen komen”, klinkt het ietwat geheimzinnig. Toen hij de tafel op de veilingsite zag passeren, heeft hij naar eigen zeggen niet getwijfeld. “Ik heb zo ooit ook eens een oldtimer brandweerwagen op de kop kunnen tikken. En zo’n uniek stuk als die tafel kom je tenslotte niet alle dagen tegen.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier