Oppositie is gemotiveerd om er tegenaan te gaan in Pittem: “Leven in de brouwerij brengen”

Zittend v.l.n.r. Annick Debonné, Paul Lambrecht, Ivan Delaere, Denis Fraeyman, Chris Marreel en Geert Mahieu (algemeen directeur). Staand v.l.n.r. Jeroen Delmotte, Petra Ide, Andres Vandewalle, Rik Gelaude, Bart Verhelle, Kaat De Waele, Christophe Vancoillie, Heidi Lievrouw, Jessica Vandromme, Stijn Vandenhende en Greet Dewitte. Lionel Debever was verhinderd. (foto Jan)
Redactie KW

Op vrijdagavond 4 januari vond in de raadzaal van het gemeentehuis onder ruime belangstelling de installatie van de nieuwe gemeenteraad plaats. Meteen werden ook de leden voor het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst en de vertegenwoordiging in de politieraad aangesteld.

Burgemeester Ivan Delaere (CD&V) was al in de vorige bestuursperiode voorzitter van de gemeenteraad en mocht in die hoedanigheid de installatievergadering openen. Hij begon met iedereen te danken voor hun engagement. “Voor velen is politiek een ver-van-mijn-bedgebeuren en dan is het des te meer te waarderen dat er mensen zijn die zich belangeloos voor de gemeenschap willen inzetten. Drie eigenschappen zijn daarbij essentieel: gedrevenheid, verantwoordelijkheidszin en engagement. In de huidige maatschappij, waar aan de gemeenten steeds strengere regels worden opgelegd en de eigen autonomie steeds meer onder druk komt te staan, zullen we deze eigenschappen nodig hebben om er samen voor te gaan. De verkiezingen hebben ons geleerd dat er een roep is naar verandering. Aanspreekbaarheid en luisterbereidheid zullen dus sleutelbegrippen zijn.”

De raad

CD&V haalde 9 van de 17 zetels binnen. Ivan Delaere is ook ditmaal burgemeester en voorzitter van de gemeenteraad. Paul Lambrecht is eerste schepen en het schepencollege wordt vervolledigd door Denis Fraeyman, Chris Marreel en Annick Debonné, die ook voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst is. De overige CD&V-afgevaardigden zijn Greet Dewitte, Heidi Lievrouw, Stijn Vandenhende en Jessica Vandromme. NieuwPittemEgem haalde acht zetels: Christophe Vancoillie, Lionel Debever, Rik Gelaude, Bart Verhelle, Andres Vandewalle, Petra Ide, Kaat De Waele en Jeroen Delmotte.

Nadat Ivan Delaere opnieuw als burgemeester was aangesteld, verschenen de nieuwe raadsleden in alfabetische volgorde voor hem om de eed af te leggen. Lionel Debever van NieuwPittemEgem was afwezig en zal dus later de eed moeten afleggen. Nadat iedereen de revue gepasseerd was, dienden de schepenen Paul Lambrecht, Denis Fraeyman en Chris Marreel de eed nogmaals af te leggen. Kaat De Waele (NieuwPittemEgem) en Stijn Vandenhende (CD&V) werden tijdens de vergadering verkozen als vertegenwoordigers van de gemeente in de politieraad en Annick Debonné (CD&V) werd aangesteld als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Zij werd in die hoedanigheid ook als schepen aan het college van burgemeester en schepenen toegevoegd.

Opvallende verschuivingen

Een eerste opvallend feit is dat gewezen OCMW-voorzitter en schepen Peter Gelaude geen deel meer uitmaakt van de gemeenteraad. Zijn broer Rik haalde binnen de lijst NieuwPittemEgem 193 stemmen meer en verkoos te zetelen, waardoor Peter niet kon zetelen. Zijn plaats werd ingenomen door eerste opvolger Jessica Vandromme. Aan CD&V-kant moesten burgemeester Ivan Delaere en eerste schepen Paul Lambrecht elk ongeveer 200 stemmen inleveren en hoewel de andere verkozenen stabiel bleven of lichtjes vooruit gingen, was er een terugval van 62,46 naar 47,8 procent.

Binnen NieuwPittemEgem gingen de kandidaten, die bij de vorige verkiezingen op de lijst van oppositiekartel Groep 2012 stonden, er fors op vooruit. Nieuwkomers Christophe Vancoillie en Lionel Debever kwamen langs de grote poort binnen met respectievelijk 941 en 922 stemmen. Bart Verhelle, die van CD&V overstapte naar NieuwPittemEgem, steeg van 522 stemmen in 2012 naar 772 stemmen nu. Koen Berton, die in de vorige legislatuur vanuit SP.A deel uitmaakte van Groep 2012, haalde met zijn lijst 8740Anders onvoldoende stemmen en verdwijnt uit de raad.

Nadat alle plichtplegingen voorbij waren, vroeg Christophe Vancoillie namens NieuwPittemEgem het woord. “We beleven een historisch politiek moment, waarbij twee evenwichtige blokken tegenover elkaar komen te staan. 52 procent van de inwoners was het niet eens met het gevoerde beleid en rekening houden met ieders mening zal noodzakelijk zijn. De nieuwe gemeenteraad is een gezonde mix van nieuwe frisse ideeën en jarenlange ervaring. De vraag is of de partijen zij aan zij of tegenover elkaar zullen komen te staan.”

De vraag om ons via een schepenambt in het bestuur op te nemen, werd afgewezen – Christophe Vancoillie (NieuwPittemEgem)

“Het zal belangrijk zijn om elkaar de hand te reiken, iets wat we de voorbije maanden al geprobeerd hebben. De vraag om ons via een schepenambt in het bestuur op te nemen werd echter door de meerderheid afgewezen. Vanuit NieuwPittemEgem zijn we alleszins van plan leven in de brouwerij te brengen. We zijn er van overtuigd dat we vaak van mening zullen verschillen en in debat zullen gaan, waarbij vrijuit moet kunnen gesproken worden. Respect zal het sleutelwoord zijn.”

Zittend zien we v.l.n.r. Mieke Serry (CD&V), Annick Debonné (CD&V) en Linda Vanmaele (CD&V). Staand herkennen we v.l.n.r. Carine Patteeuw (NieuwPittemEgem), Nathalie Delmotte (NieuwPittemEgem), Renzo Callant (NieuwPittemEgem) en Nico Tyvaert (CD&V).
Zittend zien we v.l.n.r. Mieke Serry (CD&V), Annick Debonné (CD&V) en Linda Vanmaele (CD&V). Staand herkennen we v.l.n.r. Carine Patteeuw (NieuwPittemEgem), Nathalie Delmotte (NieuwPittemEgem), Renzo Callant (NieuwPittemEgem) en Nico Tyvaert (CD&V).© Jan

Door het opgaan van het OCMW in de gemeente valt vanaf 1 januari de OCMW-raad weg. De gemeenteraad zal zich voortaan ook buigen over de zaken die vroeger tijdens de zittingen van de OCMW-raad besproken werden. De enige uitzondering zijn de persoonsgebonden dossiers, die voortaan zullen behandeld worden door het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, waarvan Annick Debonné voorzitter zal zijn. De leden hiervan werden tijdens de installatievergadering benoemd.

(Jan Goossens)