Oppositie in Staden ‘vreest voor financiële toekomst van de gemeente’

Redactie KW

De Stadense gemeenteraad keurde het budget 2018 goed. Het budget en het meerjarenplan kregen evenwel felle kritiek te verwerken van zowel CD&V als van onafhankelijk raadslid Koen Demonie.

De twee oppositiefracties zeggen te vrezen voor de financiële toekomst van de gemeente.

Staden plant volgend jaar voor 5,1 miljoen euro aan investeringen. Het grootste deel daarvan gaat volgens schepen van Financiën Nikolaas Bourgeois (N-VA) naar lopende projecten, zoals de afwerking van het nieuwe gemeentehuis, het optrekken van een gebouw op de Tiendenberg in Westrozebeke waarin naast de kinderopvang ook de kantine van voetbalclub S.K. Westrozebeke een onderkomen moet vinden en de vergroening van de Stadense begraafplaats.

“Er staan met de vergroening van de Stadense Markt en de aankoop van een veegmachine in 2018 ook twee nieuwe projecten op stapel”, aldus Nikolaas Bourgeois. “De continuïteit is gegarandeerd en we kunnen positief naar de toekomst kijken.”.

Een stelling waar de oppositie het duidelijk niet mee eens was. “Deze coalitie is er in geslaagd om in zes jaar tijd alle reserves op te souperen en gelijktijdig een schuldenberg op te bouwen waardoor het bekomen van extern geld in de toekomst heel moeilijk of door middel van dure kredieten zal moeten gebeuren.”, stelt Hans Mommerency (CD&V), “Staden is van een financieel gezonde gemeente geëvolueerd naar een financieel besmette gemeente. Het klinkt grof en onaangenaam, maar onze gemeente wordt platzak en met schulden achtergelaten. Eens zal elke inwoner van onze gemeente hiervan het gelag betalen, het is een kwestie van tijd.”.

Volgens onafhankelijk raadslid Koen Demonie is Staden bankroet door het financieel wanbeleid van burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) en financiënschepen Nikolaas Bourgeois (N-VA). “De kastoestand is alarmerend en gaat in dalende lijn.”, stelt Demonie, “Daarenboven is er een sterk dalende autofinancieringsmarge ten gevolge van ongebreidelde investeringen zoals de nieuwe brandweerkazerne en de bouw van de voetbalkantine met kinderopvang in Westrozebeke.”.

Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd werd enkel geïnvesteerd in hoogst noodzakelijke zaken en is er voldoende financiële ruimte.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier