Open VLD treedt toe tot Ledegems kartel CD&V/VD, SP.A en Groen uit elkaar

Burgemeester Bart Dochy: "De verhouding met Open VLD op zich is altijd goed geweest." © ©2017 Jan STRAGIER
Redactie KW

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaan SP.A en Groen uit elkaar. Deze kartellijst, die bij de vorige verkiezingen samen drie zetels haalde, valt uiteen. Zowel SP.A als Groen gaan volgend jaar hun eigen weg.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Deze lijst heeft de voorbije zes jaar wel een en ander doorgemaakt. Oorspronkelijk waren Patrick Van Gheluwe, Moreen Dewolf en Caroline Seynhaeve de verkozenen. Patrick Van Gheluwe verkoos evenwel om niet te zetelen en Greet Claeys kwam in zijn plaats in de raad. Toen deze ook plaats moest maken kwam Geert Cloet in haar plaats. Geert was de eerste Groen-kandidaat die ooit in de gemeenteraad kwam. Maar na korte tijd moest hij ook de raad verlaten omdat hij naar Brugge verhuisde. Sien Jacques, ook van Groen, ging van het OCMW naar de gemeenteraad. Toen volgde het spijtige overlijden van Moreen Dewolf, die later werd vervangen door Andy Vandoorne.

Hoe de SP.A-lijst er in 2018 zal uitzien is wel nog koffiedik kijken, want de partij wenst nog geen verdere commentaar te geven. Groen-voorzitter Lucien Vandenbroucke liet wel weten dat het kartel met SP.A volgend jaar er niet meer zal zijn. “We stoelen ons op de positieve resultaten van Groen overal en geloven dat dit ons geen windeieren zal opleveren.” Groen heeft als partij nog nooit een kandidaat verkozen gekregen, maar was er in het verleden wel een paar keer dicht bij. Volgens de voorzitter zou deze drempel nu wel kunnen overschreden worden.

Ook Vlaams Belang kwam de voorbije verkiezingen op met een lijst met enkel drie kandidaten, die elk geen 100 stemmen opleverde. Twee verkiezingen voordien was er met Ronald Cambier wel een verkozene. Momenteel is er niets dat erop wijst dat er volgend jaar een Vlaams Belang-lijst in Ledegem zou komen. Volgens Janick Samyn, die graag een lijst zou samen krijgen, zijn er geen of te weinig kandidaten. Hij hoopt dat er zich alsnog mensen zullen melden.

Meerderheid breidt uit

En dan is er nog het grote nieuws van de meerderheid. In 2018 zal het CD&V/VD kartel, dat nu een meerderheid van 17 op 21 zetels behaalde, uitgebreid worden met Open VLD. VD bestaat nu uit N-VA en onafhankelijken, maar in 2000 maakte de VLD-fractie daar ook deel van uit. In de laatste fase van de gesprekken heeft VLD zich toen afgescheiden en onder de vlag van Actief naar de kiezer getrokken.

“De samenwerking werd ook door de huidige meerderheid erg geapprecieerd” – Piet Vandermersch, Open VLD Ledegem

De vraag van raadslid Piet Vandermersch van Open VLD Ledegem zou als resultaat hebben dat het toen beoogde kartel vandaag – 18 jaar later – zal gerealiseerd worden. Ook N-VA-bestuurslid en schepen Wally Corneillie kan zich in dit VD- project vinden. “Wij voerden zes jaar oppositie“, aldus Piet, “altijd met een kritische doch opbouwende houding. Deze goede samenwerking werd ook door de CD&V-VD meerderheid erg geapprecieerd. Hierdoor zijn er, met het oog op de nakende verkiezingen, enkele gesprekken geweest waarbij beslist werd om ook tot het kartel CD&V/VD toe te treden.”

Schepen minder

“CD&V/VD, het kartel tussen CD&V, N-VA en onafhankelijken, trekt opnieuw samen naar de kiezer”, aldus burgemeester Bart Dochy. “CD&V en VD, wat staat voor Vrijheid en Democratie, hebben de voorbije 18 jaar goed samengewerkt. Het klikt goed, er is veel gerealiseerd voor Ledegem. Er zijn nog heel wat plannen voor de toekomst die we graag samen zouden willen realiseren. Er is dan geen enkele reden waarom we, nu ook samen met Open VLD, het kartel niet verder zouden zetten.”

Bart Dochy beklemtoonde dat de verhouding tussen zijn partij en Open VLD op zich altijd goed is geweest, met dezelfde doelstellingen voor Ledegem. Net als in het verleden zal de norm 1/3 VD en 2/3 CD&V gehandhaafd worden. “In 2019 zullen we een schepen minder hebben. Er staan ook heel interne verschuivingen te gebeuren.” Bart Ryde, Delphine Quaghebeur en Karen Vromman zouden niet meer opkomen. Arne Lannoy is overleden en Tim Decock en Louis Sandra zijn verhuisd.

“Er zullen dus wel wat nieuwe namen op de lijst komen. Ik maak me sterk dat we een nieuwe kandidaat uit St.-Eloois-Winkel en misschien nog een even sterke kandidaat uit Ledegem zullen kunnen voorstellen.” Het beloven zeker nog boeiende maanden te worden in Ledegem. (LDE)