Open VLD’er Julien Demeulenaere blikt hoopvol vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen

Julien Demeulenaere draagt, naast zijn eigen politieke familie, ook Westkerke na aan het hart. "Hopelijk krijgen we de volgende verkiezingen meer dan een verkozene in ons dorp." (Foto LIN)
Redactie KW

Als het aan Julien Demeulenaere ligt, krijgt Oudenburg begin 2019 een bestuurswissel. “Na 30 jaar oppositie wordt het nu of nooit.” Hij is alvast verheugd dat zijn partij nieuwe jongeren aantrekt en dat er ook in Westkerke versterking komt. Nu wordt deze deelgemeente in de raad alleen vertegenwoordigd door Roland Blomme.

Dat Westkerke in de huidige en vorige legislatuur met slechts een raadslid ondervertegenwoordigd is, heeft voor Julien Demeulenaere niet echt een oorzaak. Tenzij de deelgemeente van Oudenburg eerder aanleunt bij Gistel als het om economische activiteit gaat. “En weinig interesse van de Westkerkenaars voor politiek, zeker?” Toch was het ooit anders met onder andere telgen uit de familie Capelle.

“Ja, Isabelle Capelle mag dan wel in Ettelgem wonen, haar roots liggen in Westkerke. Alleen spijtig dat ze voor CD&V koos. Ze heeft in mijn ogen haar familie, die volledig blauw is, verraden”, zegt de liberale Westkerkenaar.

Weinig interesse

“Het is een feit dat weinig van mijn dorpsgenoten geïnteresseerd zijn in politiek. Hopelijk komt daar nu verandering in met een kandidaat als Wietse Marchand voor Open VLD”, zegt Julien.

Dat Westkerke altijd al liberaal getint is, weet Julien Demeulenaere maar al te goed. “Onze laatste burgemeester van het autonome Westkerke was Willy Blomme, een PVV’er. Weet je dat we op een bepaald moment 43 procent van de stemmen binnenhaalden? Na de fusie bleef Open VLD hier sterk met in 2000 nog altijd 32 procent“, legt Julien uit.

Zelf was hij jarenlang politiek actief. Julien Demeulenaere is van Roeselare afkomstig. Hij is van opleiding leraar wiskunde-fysica-economische wetenschappen en biologie. Hij woonde een tijd in Diksmuide tot hij een koppel werd met Ingrid Vantyghem en zich op 5 januari 1981 in Westkerke vestigde. Ze waren 37 jaar getrouwd tot Ingrid op 7 december 2017 haar drie jaar durende strijd tegen kanker verloor.

Julien was in de jaren tachtig al voorzitter van het arrondissement Oostende-Veurne-Diksmuide voor PVV. Hij gaf onder meer les in Veurne, maar werd gedetacheerd naar het kabinet van Herman De Croo, toen minister van Onderwijs. In 1976 was Julien de eerste keer kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Diksmuide.

Verstandige campagne

“Toen ik hier kwam wonen, werd ik al direct ingelijfd bij de liberale familie. Niet abnormaal, want Ingrid zat hier in het bestuur. In 1982 kreeg ik de vijfde plaats op de lijst. Mijn opdracht was 100 stemmen halen. Ik kreeg er 580. Hoe dat kwam? Wel, ik had verstandig campagne gevoerd. En ook dankzij Ingrid die hier heel geliefd was”, weet Julien die in die periode ook op het kabinet van André Kempinaire en dat van Karel Poma werkte. “Bij De Croo heb ik leren werken.”

Julien zetelde 20 jaar in de Oudenburgse gemeenteraad. “Van 1982 tot 1988 zaten we in de coalitie met CVP. Jos Vander Perre was toen burgemeester en Ignace Dereeper eerste schepen. Voor mijn partij was André Ingelbrecht schepen. Na 30 jaar in de oppositie hopen we allemaal dat 2018 een goed jaar wordt voor Open VLD, met een bestuurswissel tot gevolg. Het is nu of nooit“, aldus Julien.

In december 1991 werd Julien Demeulenaere parlementair en bleef dat tot 2004. Hij mag dan al met pensioen zijn, hij draagt nog altijd meer dan zijn steentje bij om zijn partij vooruit te helpen. Zo helpt hij brainstormen bij de vorming van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. “Het is vooral belangrijk om sterke kandidaten op je lijst te hebben. En hopelijk krijgen we in Westkerke meer dan een verkozene”, besluit Julien Demeulenaere.