Open VLD en CD&V gaan samen formatiegesprekken leiden in Oostende

Cyriac Borloo (CD&V) en Bart Tommelein (Open VLD). © BELGA
Redactie KW

Open VLD en CD&V verbinden in Oostende hun lot aan elkaar. Beide partijen gaan nu de formatiegesprekken opstarten. Bart Tommelein (Open VLD) ziet nog altijd het klavertje vier Open VLD, CD&V, Groen en N-VA als de beste oplossing voor een vernieuwingsproject.

Het huwelijk is er gekomen omdat noch CD&V, noch Open VLD een uitnodiging kreeg van de Stadslijst van Johan Vande Lanotte. Beide zullen nu proberen het heft in handen te nemen. Nu Open VLD en CD&V zich aan elkaar vastklikken, liggen er wel niet veel opties meer op tafel.

Of het wordt een coalitie met Open VLD, CD&V, N-VA en Groen of een voortzetting van de huidige coalitie, maar Bart Tommelein wil geen burgemeester worden in een coalitie met de Stadslijst omdat die nog te sterk is.

Derde optie is dat de Stadslijst zelf een coalitie vormt met N-VA en Groen, maar net die verbinding tussen N-VA en Groen is het knelpunt in het verhoopte klavertje vier van Tommelein en Cyriac Borloo (CD&V).

Vernieuwingscoalitie in de maak?

De tandem gaat woensdag spreken met N-VA en eind deze week met Groen. “Vandaag starten we een poging om een vernieuwingscoalitie op poten te zetten. Open VLD Oostende heeft me dat ook formeel en unaniem opgedragen“, aldus Tommelein.

“Noch CD&V, noch Open VLD kreeg een uitnodiging van Vande Lanotte. N-VA wel, weten we. Ik heb samen met Cyriac Borloo een gesprek gevoerd over de inhoud en we zien dat er veel raakvlakken zijn. Er bindt ons meer dan dat er ons scheidt, over samenleven, wonen, armoedebestrijding, mobiliteit… We gaan ook spreken met N-VA en Groen, informatief. We zijn er ook van overtuigd dat die gedragen wordt, want die coalitie zou 26.500 kiezers vertegenwoordigen. Dat is zelfs meer dan de paarsgroene coalitie”, aldus Tommelein.

CD&V en Open VLD gaan elkaars lot niet meer losmaken van elkaar. Het is samen uit, samen thuis”, zegt de Vlaamse viceminister-president.

De sleutel ligt bij Wouter De Vriendt

Volgens Tommelein heeft Wouter De Vriendt een belangrijke sleutel in handen. Omdat CD&V en Open VLD het huwelijk instappen, moet Groen kiezen tussen meewerken in een vernieuwingscoalitie of in zee gaan met N-VA met de Stadslijst, maar de samenwerking met N-VA is net het struikelblok voor Groen.

Tommelein gelooft dat een coalitie met vier kan. “Het zou een gezond evenwicht zijn. In een gezin met drie kinderen is er vaker ruzie dan in één met vier”, besluit hij.

(Belga)