Oostrozebeke is dringend op zoek naar mobiliteitsambtenaar

Eerste verkiezingsdebat in Oostrozebeke met aan tafel Olivier De Marez, Karl De Clerck, Marleen Lefevre, Koen Vandenborucke en moderator Mattijs Baekelant. © (CLY-foto CLY)
Redactie KW

Tijdens het allereerste verkiezingsdebat, georganiseerd door de plaatselijke afdeling UNIZO Oostrozebeke in de showroom van elektrozaak Hendrik Lattré, mochten de deelnemende lijsten aan de verkiezingen even uit de doeken doen hoe zij na de gemeenteraadsverkiezingen het beleid van de gemeente zouden afstemmen op de noden van de plaatselijke ondernemers. Slechts een dertigtal nieuwsgierigen kwam luisteren, maar echt veel viel nieuws viel niet te rapen.

Gezien de dorpskern voor gigantische werken komt te staan in de komende jaren met de daaraan gekoppelde dorpskernvernieuwingen, werdvooral door de N-VA oppositie gepleit voor de aanstelling van een mobiliteitsambtenaar zodat de handelaars kunnen anticiperen op de komende hinder en de commerciële schade voor hun zaken kunnen beperken. De organisatoren hadden nog een derde partij aan de debattafel verwacht maar nu al lijkt duidelijk dat die derde partij CD&V de verkiezingen niet zullen halen. Eind augustus zou de knoop worden doorgehakt.

Het werd niet echt een debat tussen de meerderheid met burgemeester Karl De Clercq en zijn schepen van openbare werken Olivier De Marez enerzijds en de NV-A lijst anderzijds vertegenwoordigd door lijsttrekker en misschien toekomstig burgemeester Marleen Lefevre. Heel wat punten kwamen aan bod zoals het aantrekkelijk maken van de dorpskern en zorgen voor een heel propere gemeente (vooral een eis van de N-VA). Ook de leegstand kwam ter sprake o.a. in de Kerkstraat waar alle winkels nagenoeg verdwenen zijn. Ook de afwezigheid van horecazaken valt moeilijk te verteren. Dat alles zorgt ervoor dat Oostrozebeke als maar minder interessant maakt voor de passanten.

“Hier valt niets te beleven”

Hier valt niets te beleven, was een slagzin die vanuit het publiek vaak gehoord werd. Vandaar de eis van o.a. winkelierster Petra Volckaert die vooral maatregelen verwacht die het centrum van de gemeente met zijn zaken moet promoten. Ook de leegstand moet volgens Unizo moderator Mattijs Baekelant positiever aangepakt om erop te wijzen dat zaken die dicht gaan best geschikt zijn voor vrije beroepen zoals kinesisten, schoonheidsspecialisten, advocaten enz. Marleen Lefevre pleit voor een pro-actief beleid waarbij met de eigenaars van leegstaande panden moet onderhandeld worden om hun pand toch ter beschikking te stellen van ondernemers en starters. Gelden afkomstig uit de leegstand kunnen misschien aangewend worden om de dorpskern nog aantrekkelijker te maken voor de vrije beroepen.

Ook over fusie van gemeenten waren de twee lijsten van verschillende mening. NV-A lijsttrekker Marleen gaf toe dat haar partij gewonnen is voor fusies van gemeenten. Karl De Clerck daarentegen sprak zich uit tegen fusies met andere gemeenten die vaak met hun ‘gat vol schulden’ zitten maar hij pleitte wel voor samenwerkingsverbanden.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier