Oostkamps bedrijf levert apparatuur voor gevechtsvliegtuigen aan Saoedie-Arabië

Stefan Vankerkhoven

Voor de zitting van de Brugse gemeenteraad is dinsdagavond op de Burg betoogd door een dertigtal mensen die een wake van SOS Jemen organiseren. Zij zijn verontwaardigd door het gebrek aan belangstelling voor de oorlog in Jemen die al drie jaar aansleept. Nochtans levert een Oostkamps apparatuur voor Saoedische gevechtsvliegtuigen.

De organisatoren van de protestactie zijn vrijwilligers van 11.11.11. Brugge en Vredesactie Brugge. Zij hekelen het feit dat omwille van die oorlog 11,3 miljoen kinderen afhankelijk zijn van humanitaire hulp om te overleven. 1,8 miljoen onder hen zijn ondervoed. De bevolking van Jemen wordt volgens de actievoerders uitgehongerd door een zeeblokkade van Saoedie-Arabië, dat genadeloos scholen, ziekenhuizen en andere burgerdoelwitten bombardeert.

Hoewel Vlaanderen volgens minister-president Geert Bourgois geen wapens verkoopt aan Saoedie-Arabië leveren enkele West-Vlaamse bedrijven volgens Vredesactie Brugge onderdelen voor de Europese Eurofighter Tyfoon. Zo zou het Oostkampse bedrijf Advionics hoogtechnologische besturingsapparatuur voor dit gevechtstoestel leveren aan Saoedie-Arabië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier