Oostendse vernieuwingscoalitie stapt niet in Statiegeldalliantie

© BELGA
Redactie KW

Ook de vernieuwingscoalitie treedt niet toe tot de Statiegeldalliantie. SP.A-Stadsmakers zette het punt op de agenda, maar de meerderheid – met Groen – ging daar niet op in.

Arne Deblauwe (SP.A-Stadsmakers) pleitte op de Oostendse gemeenteraad om toe te treden tot de Statiegeldalliantie, de groep organisaties en gemeentebesturen in Vlaanderen en Nederland die wil dat er statiegeld wordt ingevoerd op plastic flesjes en blikjes. Dat moet de hoeveelheid zwerfvuil fors doen dalen.

Het punt kwam vorig jaar al op de agenda van de gemeenteraad, maar werd in laatste instantie afgevoerd. Volgens John Crombez (SP.A-Stadsmakers) was de toetreding vorig jaar in feite al goedgekeurd door het schepencollege, ook door de Open VLD-schepenen, maar werd het van de gemeenteraad afgevoerd onder druk van Bart Tommelein, toen gemeenteraadslid en Vlaams minister, vandaag burgemeester.

“Geen consensus”

“De toenmalige burgemeester (Johan Vande Lanotte, red.) heeft het punt teruggetrokken van de gemeenteraad”, stelde Bart Tommelein nu, een opmerking die bij de fractie SP.A-Stadsmakers op hoongelach werd onthaald. “We hadden toen geen consensus binnen de meerderheid. En dat is vandaag ook niet het geval. De Statiegeldalliantie is een middel, niet het doel. Het kan een oplossing zijn, maar is geen alleenzaligmakende oplossing. Ons ambiteus bestuursakkoord is heel sterk gericht op duurzaamheid. We kiezen voor een plasticvrij Oostende en nemen daartoe al heel wat maatregelen.”

De toetreding tot de Statiegeldalliantie werd door de nieuwe meerderheid niet goedgekeurd. Ook Groen stemde tegen, behalve schepen Silke Beirens, die voor stemde. Opvallend: ook Open VLD-gemeenteraadslid Sabine Friederichs stemde mee met de oppositie voor toetreding.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier