Oostende Koningin wil personenbelasting halveren

Oostende Koningin presenteerde zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. © HH
Redactie KW

Oostende Koningin (OK) pakt uit met een volle lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De initiatiefnemers, het koppel Hendrik Wallijn en Sofie Defever, trekken en duwen de lijst. OK komt ook op voor de provincie.

Hendrik Wallijn was voorzitter van de plaatselijke N-VA-afdeling en zijn vrouw Sofie Defever zetelde voor de partij in de OCMW-raad. Maar het kwam tot een breuk met de N-VA en het koppel ging op eigen houtje verder. Met steun van Jean-Marie Dedecker kwamen ze tot een nieuwe partij, Oostende Koningin.

Gemiddelde leeftijd 47

Woensdag werd de lijst voorgesteld. Het gaat over een volledige lijst, 41 kandidaten, met Hendrik Wallijn op nummer één. Onderneemster en moeder Annelies Cuvelier staat op twee en voormalig voorzitter van de minderhedenadviesraad MARO Youssef Abdelkader krijgt de derde plaats.

Op vier volgt Annette Vandenberghe, op vijf Johan Delacauw en op zes Danny Drooghenbroodt, de woordvoerder van de vzw Restart, die ijvert voor het heropstarten van de ferrylijn Oostende-Ramsgate. Op 15 staat debekende horeca-uitbater Alain Tournoy en Sofie Defever duwt de lijst. De gemiddelde leeftijd is 47 jaar en 17 van de 41 kandidaten zijn tussen 41 en 50 jaar.

Ook voor provincie

“Burgerlijsten zitten in de lift”, aldus Hendrik Wallijn. “In 2012 was er al een grote doorbraak, want in 68 gemeenten zetelen er al raadsleden voor burgerpartijen. Dat is niet verwonderlijk, want de particratie is te ver doorgeschoten. In de grote partijen hebben slechts enkelen het voor het zeggen. Veel mensen komen dan liever op bij een burgerpartij.”

OK komt ook op voor de provincie met Danny Drooghenbroodt als trekker en Alain Tournoy als duwer. Naast elf Oostendenaars staan ook de Bredenaars Gino Moeyaert en Barbara Rousseau op de lijst. “Heel wat thema’s gaan over de gemeentegrenzen”, zegt Danny Drooghenbroodt. “Daarom is het belangrijk ook voor de provincie op te komen.”

“Halveer belastingen”

Oostende Koningin pleit voor een ‘warm, duidelijk en eerlijk OCMW’ en wil er onder meer een anti-fraudecel oprichten. OK wil meer mogelijkheden om het Nederlands te oefenen, maar verwacht van mensen met leefloon dat ze 100% aanwezig zijn in de Nederlandse les.

OK wil lobbyen om weer hoger onderwijs naar Oostende te halen en proberen om meer werkende mensen met kinderen naar de stad te halen. De partij stelt ook voor om de opcentiemen op de personenbelasting te halveren van 6,5 naar 3,25%. Zo kunnen we een heel belangrijk signaal geven: het is tijd om terug te keren naar Oostende.”

OK wil in beide kraamafdelingen een knop voorzien waarop papa of iemand anders na de geboorte kunnen drukken. Op dat moment licht een kroon op boven een hoog gebouw in de stad. “Niet zo spectaculair, maar toch symbolisch: de stad groeit en bloeit en daar kunnen we dagelijks eens om glimlachen”, vindt Hendrik Wallijn.

Plan voor centrum

OK is ook voorstander van een heel grote parking onder het laatste stuk van de Verenigde-Natieslaan en het Jan Piersplein, het plein voor het stadhuis. Op de as Van Iseghemlaan-Visserskaai-Vindictivelaan-Alfons Pieterslaan-Rogierlaan moet één richtingsverkeer komen, net als op de driehoek Torhoutsesteenweg-Rogierlaan-Alfons Pieterslaan. “Zo creëren we ruimte voor echte wandelboulevards en voor een heraanleg van het kruispunt Petit Paris”, zegt Hendrik Wallijn. Tussen de Hendrik Serruyslaan en het Leopoldpark wil OK één groot centraal plein creëren, waar ruimte is voor kunstenaars.

“Bouwvergunningen, zoals voor de torens op de Oosteroever, toekennen op zijn diefjes in de zomervakantie, dat kan niet meer voor ons”, vervolgt de OK-lijsttrekker. “Bij grote ontwikkelingen moet er een draagvlak zijn voor de stad een vergunning aflevert. En voor gebouwen met erfgoedwaarde mag er nooit een andere vergunning worden afgeleverd dan die om te renoveren. Een eigenaar die zijn pand laat verkrotten, mag nooit meer beloond worden met een sloop- en bouwvergunning voor een pand dat op korte termijn meer cash opbrengt dan een erfgoedpand.”

(HH)