Ook na gesprek met John Crombez sluit Bart Tommelein paarsgroene coalitie uit

Bart Tommelein. © BELGA
Hannes Hosten

Bart Tommelein (Open VLD) en John Crombez (Stadslijst) hadden donderdagavond een gesprek. Bart Tommelein sloot er de deur voor een paarsgroene coalitie, met Stadslijst, Open VLD en Groen, definitief.

“Onder geen enkel beding zal ik een paarsgroene coalitie afsluiten”, vertelt Bart Tommelein. “Dat behoort niet tot de mogelijkheden. Ik ga volop voor een vernieuwingscoalitie met Open VLD, N-VA, CD&V en Groen. John Crombez en ik zijn niet tot een consensus gekomen. Ik ga voor een coalitie zonder de Stadslijst. De bal ligt nu dus in het kamp van Groen”, klinkt het.

“Ik ben ervan overtuigd dat zij in een vernieuwingscoalitie veel meer van hun programmapunten kunnen realiseren dan in een coalitie met de Stadslijst. Links heeft in Oostende drie zetels verloren: Groen won er één, maar de Stadslijst verloor er vier. Ik ga niet met links in een coalitie stappen tegen de rechtse partijen in.”

Gedoogsteun van het Vlaams Belang?

“Wij hopen nog altijd Groen te kunnen overtuigen dat we inhoudelijk iets moois kunnen realiseren in een coalitie met Open VLD, N-VA en CD&V”, zegt CD&V-voorzitter Cyriac Borloo. “Wij hopen dat ze bij Groen durven toehappen. Wij hebben inhoudelijk enkele zaken uitgewerkt die we in het weekend zullen voorleggen aan Groen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze daar grote bezwaren tegen zullen hebben. De andere opties worden met de dag moeilijker. Een meerderheid met Open VLD, N-VA en CD&V, maar waarbij we Groen vervangen door de Stadslijst, ligt voor de N-VA erg moeilijk. En ook het voortzetten van de huidige coalitie is erg moeilijk, ook meer en meer bij ons, want de Stadslijst zegt al de hele week dat ze een paarsgroene coalitie wil”, klinkt het.

“Onze lijsttrekker Krista Claeys en John Crombez zijn wel een afspraak aan het maken voor een gesprek. En een coalitie van Open VLD, N-VA en CD&V met gedoogsteun van het Vlaams Belang? Aan die optie willen we nog niet denken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier