Onzeker of Vierdaagse van de IJzer jaarlijks kan blijven

© Foto FB
Redactie KW

Dat blijkt uit het antwoord van defensieminister Steven Vandeput (N-VA) op een vraag van Sabien Battheu (Open VLD) in het federaal parlement. Ze roept alvast op om de krachten te bundelen om een jaarlijkse organisatie verder mogelijk te maken.

In zijn antwoord gaf minister Vandeput duidelijk te kennen dat een jaarlijkse organisatie van de Vierdaagse van de IJzer in de toekomst zal afhangen van de mogelijkheden om de factuur verder te verlichten.

“Nochtans worden er nu al inspanningen gedaan om de kosten van het evenement te drukken,” zegt Sabien Battheu. “Zo vindt de wandeltocht dit jaar enkel op weekdagen plaats : van dinsdag tot vrijdag in plaats van van woensdag tot zaterdag. Op die manier moeten er geen weekendprestaties en daaraan gekoppelde overuren worden uitbetaald aan de militairen. In 2014 betekende dit een meerkost van 54.500 euro. De deelnemende gemeenten vinden het natuurlijk jammer dat de zaterdag wegvalt, maar er is ook begrip voor de situatie. En toch zal dat niet genoeg zijn : minister van Defensie Vandeput verwacht voorstellen van de mede-organisatoren om de factuur voor Defensie verder te verlichten.”

In 2014 werden gemiddeld 257 militairen per dag, of in totaal 771 militairen op drie dagen (woensdag, donderdag en vrijdag) ingezet voor de organisatie van de wandeldagen. Op de slotzaterdag waren dat er 235.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier