OCMW in Poperinge krijgt 50.000 euro voor begeleiding vluchtelingen

© Foto TOGH
Redactie KW

Martine Vanbrabant (Vlaams Belang) stelde zich op de gemeenteraad maandagavond vragen bij de uitgave van bijna 50.000 euro voor ‘subsidie vluchtelingen OCMW’.

Martine Vanbrabant (Vlaams Belang) vroeg aan wie die centen worden besteed en hoeveel vluchtelingen er in groot-Poperinge effectief zijn. “Zijn deze mensen al geïntegreerd? Met andere woorden, hoeveel hebben er al een job en hoeveel genieten er van een leefloon?”, vroeg ze ook.

Ook Bert Costenoble had een vraag over de budgetwijziging. “Traditiegetrouw doen we een algemene tussenkomst. De schulden van stad en OCMW lopen op tot 38 miljoen. De financieringsmarge daalt jaar na jaar. Dat baart ons zorgen.

Schepen van Financiën Ben Desmyter (CD&V): “De subsidie voor vluchtelingen is voor alle duidelijkheid een subsidie die we krijgen van hogere overheden. Die hebben we ontvangen met de stad, maar zijn voor de werking van het OCMW. De autofinancieringsmarge is positief en dat is altijd zo geweest. Dat duidt op een gezonde financiële situatie. De hoogte van het cijfer speelt niet zo’n grote rol.”

OCMW-voorzitter Isabel Lebbe (CD&V) gaf nog uitleg over de werking van het OCMW met betrekking tot de vluchtelingen. “Die subsidie hebben we gebruikt voor een tijdelijke uitbreiding tewerkstelling voor onze maatschappelijke werkers onder andere om de mensen te begeleiden bij de zoektocht naar huisvesting. We organiseerden ook een taalkampje voor ouders en kinderen. Er was ook een basisopleiding computer. Daarnaast kochten we boeken voor beginnende lezers. Een deel ging ook naar de terugbetaling van openbaar vervoer voor mensen die taalopleidingen volgden.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier