Nieuwe waarnemend algemeen directeur in Zonnebeke

Filip Awouters bij zijn bureau. © ZB
Redactie KW

Door de afwezigheid van burgemeester Dirk Sioen, die op vakantie was, nam schepen Luk Hoflack zijn job over tijdens de gemeenteraad. Het belangrijkste punt op de agenda was de aanstelling van een waarnemend algemeen directeur voor gemeente en OCMW.

De aanstelling kwam er nadat geen enkele kandidaat slaagde voor het examen dat werd uitgeschreven na het ontslag van secretaris Francis Claeys. De aanwervingsprocedure werd ondertussen opnieuw opgestart en er kan nog gesolliciteerd worden tot eind augustus. Gemeente en OCMW kunnen echter niet functioneren zonder algemeen directeur en daarom werd een externe oproep gedaan voor een waarnemend algemeen directeur voor een periode van zes maanden.

In de periode van het ontslag tot nu werd de functie waargenomen door stafmedewerker Niels Vermeersch en bij het OCMW Evelien Van Ootegem. Op lange termijn bleek die combinatie niet meer haalbaar. Voor de functie stelde Philippe Awouters (46) zich kandidaat. Hij werd na een grondig gesprek in geheime zitting aangesteld en is vanaf 10 juli de nieuwe algemeen directeur. Philippe Awouters slaagde destijds ook voor het examen van financieel beheerder, maar de gemeente stelde toen Gerard Straetemans aan.

Naar de Raad van State

De nieuwe algemeen directeur is afkomstig van de Kempen en woont in Moorsele. Hij werkte eerder bij Belgacom, waar hij een leidinggevende onderhandelingsfunctie uitbouwde. Hij was onder meer ook actief in de consultancywereld als zelfstandig adviseur over duurzame organisatieontwikkeling. In februari 2009 werd hij secretaris van het OCMW in Kortrijk. Zo stond hij aan het hoofd van de administratie en de 800 OCMW-personeelsleden.

Na twee negatieve evaluaties werd hij echter in mei 2014 door de OCMW-raad ontslagen. Hij stapte naar de Raad van State omdat hij overtuigd was dat de ontslagprocedure niet correct, niet objectief, niet zorgvuldig en niet gemotiveerd was verlopen. De nieuwe algemeen directeur sloot niet uit dat hij alsnog zal deelnemen aan het examen in Zonnebeke. Zijn nieuwe taak gaat in vanaf 10 juli.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier