Nieuwe voorzitter CD&V Kortrijk: “Stefaan De Clerck zal geen zes jaar zetelen”

Jan Deleu is de nieuwe voorzitter van CD&V Kortrijk. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Jan Deleu (68) is sinds kort de nieuwe voorzitter van CD&V Kortrijk. Ondanks de luide roep van sommige partijleden voor verjonging en vernieuwing kiest CD&V dus opnieuw voor ervaring. Al is dat in het geval van Jan wel relatief, zijn ervaring als politicus reikt niet voorbij de jongste gemeenteraadsverkiezingen. Zijn feeling met diplomatie en crisismanagement gelukkig wel. Precies wat CD&V op dit moment nodig heeft?

Jan was overigens de enige kandidaat voor de functie van voorzitter en werd met 94 procent van de stemmen verkozen. Het overgrote deel van de partij heeft er dus alle vertrouwen in dat hij CD&V de komende drie jaar de toekomst in kan loodsen. Zelf had hij het niet zien aankomen. “Ik besef heel goed dat ik op het eerste gezicht niet in dat verhaal van verjonging dat CD&V nu wil brengen pas. Maar leeftijd is niet alleen uit te drukken in jaren. Er zijn mensen die op hun 30ste al stokoud zijn en er zijn mensen die aan 80 nog altijd jong zijn. Ik wil vooral creatief en positief zijn. We willen als partij jonge mensen een kans geven, maar dat sluit anderen niet uit. Wie onze waarden hoog houdt, is welkom ongeacht afkomst, leeftijd of stamboom.”

Diepgaande gesprekken

Jan stond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober op de 35ste en dus zo goed als zeker, onverkiesbare plaats. “Daarvoor had ik nooit overwogen om in de politiek te gaan want ik vond dat ik mij als directeur van een ziekenhuis neutraal moest opstellen”, vertelt hij.

Eens ik met pensioen was, had ik meer vrijheid om een politieke kleur te kiezen, maar het was mij nooit om een plekje in de gemeenteraad te doen. De uitslag van de verkiezingen was zoals bekend erg teleurstellend voor onze partij. Daarom heb ik het heft in handen genomen en heb ik vlak na de verkiezingen een vijftigtal mensen voor een diepgaand gesprek uitgenodigd. Ik heb hen gevraagd waarom we het niet goed gedaan hadden en hoe het verder moest. Dat waren elke keer gesprekken van ongeveer een uur en ik heb dat gedaan in de tijdspanne van 14 dagen.”

We moeten er als partij staan met een eigen netwerk, en we moeten verjongen en vernieuwen

De manier van werken van Jan viel niet bij iedereen in even goede aarde. “We hebben op een heel open manier naar binnen gekeken, ik wilde weten wat onze pijnpunten waren. Dat was niet gemakkelijk en het is het voor sommige mensen nog altijd niet gemakkelijk om mijn conclusies te aanvaarden. Maar iedereen heeft wel deelgenomen, ze hebben hier allemaal in mijn salon gezeten.”

Wegen op beleid

En die conclusies waren niet min. “Ik heb feedback gegeven op een hele rustige en open manier. Niet kwetsend, maar toch zonder de waarheid uit de weg te gaan. Ik heb gezegd waar het op stond. De werking van onze partij moet duidelijk anders. We zijn zes jaar geleden in een oppositierol gedwongen, maar zijn er tot nu toe nog niet in geslaagd om sterke oppositie te voeren. Dat moet veranderen, wij gaan zelf met voorstellen komen en op het beleid wegen.”

“Daarnaast maakt CD&V in heel Vlaanderen geen makkelijke periode door. We zijn de jongste jaren aan het loskomen van de klassieke netwerken zoals ACW en beweging.net. Vroeger leunden we vooral aan bij die netwerken en haalden we daar onze mandatarissen en onze stemmen. Maar die band is nu minder belangrijk geworden. Dat wil ik ook aanpakken. We moeten er als partij staan met een eigen netwerk en we moeten verjongen en vernieuwen. Dat is volgens mij mijn belangrijkste opdracht. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook beslist dat Stefaan De Clerck geen zes jaar zal zetelen in de gemeenteraad.”

Jan Deleu (68) groeide op in Menen en kwam na heel wat omzwervingen 15 jaar geleden in Kortrijk terecht. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen die allemaal het ouderlijk nest al hebben verlaten. Ondertussen zijn er ook al drie kleindochters. Jan geniet sinds een jaar van zijn welverdiend pensioen. Jan was zijn hele leven actief in de ziekenhuissector en staat in Kortrijk vooral bekend als de voormalige directeur van AZ Groeninge en de man achter de fusie van de Kortrijkse ziekenhuizen. Hij studeerde economie in Leuven, maar volgde in het middelbaar de opleiding grafische kunsten in Sint-Lucas. In zijn vrije tijd gaat Jan graag zweefvliegen, is hij een fervente kaarter, volgde een opleiding tot meubelmaker en gaat hij graag een pintje pakken op café.

Om eerlijk te zijn heb ik heel goed moeten nadenken of ik de functie van voorzitter wel wou. Want laat ons eerlijk zijn, tis gene cadeau hé. Er zijn gemakkelijkere opdrachten op dit moment dan voorzitter van CD&V zijn, maar ik ben nooit iemand geweest die een moeilijke opdracht uit de weg ging. Nu ook niet.”

Cordon sanitaire

Waarover ik mij op dit moment vooral zorgen maak, is het monddood maken van de oppositie. De meerderheid, met burgemeester Van Quickenborne op kop, is de regels zodanig aan het aanpassen dat er als het ware een nieuwe vorm van cordon sanitaire rond de oppositie ontstaat. Dat zijn 20.000 mensen die geen stem meer hebben omdat men aan de oppositie geen informatie meer wil geven en belangrijke beslissingen van de gemeenteraad weg wil houden. Dat is onaanvaardbaar. Wij gaan daar met CD&V dan ook tegenin gaan. We zeggen nog te veel ‘ja, maar’. We willen deze legislatuur een positieve maar kordate oppositie voeren. Er zal de komende jaren heel wat veranderen, daar kan je op rekenen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier