Nieuwe schepen Vincent Byttebier in Tielt: “Het moet voor fietsers veiliger zijn”

Vincent Byttebier met zijn vrouw Lore Van Loock en hun kinderen (v.l.n.r.) Lotte, Ella en Eline. © WME
Philippe Verhaest

Met Vincent Byttebier verschijnt er een man in het schepencollege die Tielt diep in het hart draagt. “De voorbije zes jaar waren erg ontgoochelend voor ons”, zegt hij. “Een anticoalitie hield ons uit de meerderheid en er is bij de Tieltenaren ondertussen veel vertrouwen verloren. Wij zullen bewijzen dat Tielt opnieuw een betrouwbare partner kan zijn.”

Vincent Byttebier stamt niet uit een politiek nest, maar zijn familie was altijd erg geëngageerd, zegt hij. “Mijn grootvader Albert was nog voorzitter van Okra en NSB en mijn vader stond jarenlang aan het hoofd van KSV Pittem. Politiek was niet meteen het sleutelwoord bij ons thuis, maar toen ik aan de KU Leuven rechten studeerde, werd ik lid van de Christen-Democratische Studenten. Zo ging de bal aan het rollen.”

Hechte groep nodig

Uiteindelijk werd Vincent in 2004 ook voorzitter van CD&V Tielt en in 2007 werd hij bij zijn eerste verkiezingsdeelname verkozen als gemeenteraadslid. In 2012 werd hij fractieleider en sinds 3 januari mag de man zich schepen van de stad Tielt noemen. “Ik ben oprecht heel blij dat onze partij opnieuw tot de meerderheid behoort. In 2012 waren we veruit de grootste partij, maar door een anticoalitie werden we met CD&V uit de meerderheid gehouden. De afgelopen jaren hebben echter bewezen dat dit niet de juiste manier was om Tielt te besturen. Je hebt een hechte groep nodig om deze stad te leiden. En die is er nu wel. Met CD&V zit de sterkste partij weer in de meerderheid.”

Privé

– 43 jaar, getrouwd met Lore Van Loock (40).

– De kinderen heten Eline (11), Lotte (9) en Ella (7). Het gezin woont in de Holdestraat.

– Zoon van wijlen Gino Byttebier en Nelly Vercruysse en broer van Christophe (41).

Loopbaan

Voormalig raadgever mobiliteit van Vlaams minister Hilde Crevits.

– Jurist bij het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse Overheid.

Vrije tijd

– Fietsen en minivoetballen bij De Sjotters.

Dat Vincent na twaalf jaar gemeenteraadslid nu als schepen aan de slag mag gaan, ziet hij niet meteen als een beloning. “Eerder een logische evolutie”, verduidelijkt hij. “Ik heb de voorbije jaren erg veel tijd en energie in de politiek én Tielt geïnvesteerd. Ik kijk er echt naar uit om met nog meer verantwoordelijkheid daaraan verder te werken. Na burgemeester Luc Vannieuwenhuyze en Els De Rammelaere behaalde ik met 1.317 voorkeurstemmen ook het beste resultaat van alle Tieltse kandidaten. De kiezer gaf mij het vertrouwen om mij als schepen te kunnen bewijzen. Tielt vooruit helpen en mee het beleid sturen, dat is mijn missie de komende zes jaar. Ik heb enorm veel zin in deze nieuwe uitdaging. Ik zat, sinds de gemeenteraadsverkiezingen, ongeduldig te wachten om te kunnen starten.”

De komende zes jaar moet het verhaal van de collegesite definitief vertrokken zijn

Als voormalig kabinetsmedewerker en fractieleider van CD&V vanuit de oppositie was Vincent al stevig voorbereid op zijn nieuwe taak. “Heel veel dossiers volgde ik al vrij goed op, maar pas nu begint het echte werk. Je leert alle medewerkers van de stadsdiensten kennen en je ontdekt ook de verdere details van sommige projecten.”

Korte en lange termijn

De voorbije zes jaar stonden bol van politieke discussies en ruzies op het stadhuis. Dat heeft het (politieke) imago van Tielt geen goed gedaan, beseft ook Vincent Byttebier. “Op dat vlak is er veel werk aan de winkel. Veel Tieltenaren zijn hun vertrouwen in het stadsbestuur wat kwijt, maar ook bij andere organisaties moeten we ons blazoen oppoetsen. De relaties met onze buurgemeenten moet weer beter worden, net als die met bovenlokale overheden. Tielt moet weer een betrouwbare partner worden om mee samen te werken. Net daarom ook willen we zowel op korte als met een visie op lange termijn werken. Dat was de afgelopen bestuursperiode soms ver te zoeken. Onze codewoorden worden overleg, samenwerken, hoffelijkheid en respect. Alleen zo kan je samen iets bereiken.”

Vincent Byttebier
Vincent Byttebier© a-RN

CD&V vormt een coalitie met Iedereen Tielt en Groen, maar de perikelen van de afgelopen zes jaar behoren tot het verleden. “We voelen elkaar goed aan. Ik ben ervan overtuigd dat we samen in Tielt heel wat projecten vooruit kunnen krijgen.”

Tielt moet weer een betrouwbare partner worden om mee samen te werken

Vincent Byttebier zelf wil als schepen volledig tussen de mensen staan, poneert hij. “Mijn deur op het stadhuis staat altijd open, ik wil ieders mening horen én respecteren. Het doet deugd te voelen dat de Tieltenaar mij steunt. ‘De juiste man op de juiste plaats’, werd me al enkele keren verteld. Mijn harde werk van de afgelopen jaren wordt gewaardeerd. Daar ben ik dankbaar voor.”

Inhaalbeweging

Een pak stevige bevoegdheden zijn op het bureau van Vincent beland. “Op vlak van mobiliteit moeten we de komende jaren stevige stappen zetten. Het zwaar en doorgaand verkeer willen we blijven weren uit onze stad, al hebben we daar de handicap dat er heel wat belangrijke gewestwegen door Tielt lopen. En die vallen nog niet onder onze bevoegdheid. Daarom moet het dossier rond de zuidwestelijke tangent zo snel mogelijk weer op tafel komen. In elk geval zal ik er alles aan doen om alle betrokken partners weer bij elkaar te krijgen.”

Ik wil constructief samenwerken met de recent opgerichte fietsersbond

Ook het fietsbeleid zal centraal staan. “Ik ben zelf een erg bewust fietser en er moeten maatregelen genomen worden om fietsen in Tielt te stimuleren, veiliger en aantrekkelijker te maken. Op korte termijn moeten bijvoorbeeld onhandig geplaatste hindernissen – zoals paaltjes en drempels – verwijderd worden en moeten er meer fietsstallingen geïnstalleerd worden. We moeten ook doorheen de hele stad veilige fietsverbindingen realiseren. Daar hebben we echt een inhaalbeweging te doen, maar het draagvlak is groot. Ik wil constructief samenwerken met de recent opgerichte fietsersbond.”

Ook de collegesite moet Vincent mee in goeie banen leiden. “Laat het duidelijk zijn: dat dossier moet zo snel mogelijk vooruitgang boeken. We zullen de huidige procedure – met wat aanpassingen voor meer groen en een betere verkeerscirculatie – voortzetten, want we willen zo weinig mogelijk tijd verliezen. Het participatietraject is afgerond en dat leverde heel wat opmerkingen op. Er moet nog erg veel werk verzet worden. Zo moeten de gebouwen in de Kortrijk- en Ieperstraat aangekocht worden om de in- en uitrit te realiseren. De komende jaren moeten ook nog heel wat administratieve procedures doorlopen worden en moet het project effectief van start kunnen gaan. De toekomst van Tielt wordt mee door de collegesite bepaald.”

Echte centrumstad

Een derde grote uitdaging is de bevoegdheid onderwijs en academies. “De inspectie van het Vlaams onderwijs heeft ons een negatief advies gegeven op vlak van huisvesting van onze academies. We moeten op zoek naar een oplossing en een uitbreiding en centralisatie op de Tiltexsite kan een oplossing bieden. Een absolute prioriteit voor ons.”

Veel werk op de plank, maar dat schrikt Vincent Byttebier niet af. “Binnen zes jaar moet Tielt weer een echte centrumstad zijn, met goeie partners en inwoners die vertrouwen hebben in elkaar en het beleid. We willen opnieuw een positieve en dynamische wind doorheen Tielt laten waaien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier