Nieuwe schepen Tom Dedecker trekt kaart van vernieuwing in Middelkerke

Eerste schepen Tom Dedecker: "Transparantie is het devies van het schepencollege." © LC
Redactie KW

Met Tom Dedecker (LDD) telt de gemeente een gloednieuwe schepen voor Toerisme. Met zijn 41 lentes een man die van aanpakken weet. Hij kent de noden van de nieuwe generatie toeristen en, niet onbelangrijk, als accountant-belastingsconsulent is hij sterk als het over cijfers en financiën gaat. “Onze eerste bekommernis is toerisme en evenementen in een nieuw hedendaags kleedje te steken”, schuift Tom Dedecker meteen naar voren.

De appel valt niet ver de boom, in de jaren negentig was vader Luc jarenlang schepen van Toerisme en huidig burgemeester Jean-Marie is zijn oom. In zijn portefeuille steken de posten toerisme, evenementen, de reddingsdienst, financiën en overheidsopdrachten en zit hij de gemeenteraad voor. “Een serieus pakket, maar ik ben er blij mee. Men zal het niet ontkennen, toerisme is in onze gemeente duidelijk aan herbronning toe. We hebben diverse mooie evenementen en organisaties, maar her en der bleef men de jongste jaren kloppen op dezelfde nagel. Toppers als het eens zo bloeiende Visweekend en Bierweekend, respectievelijk in Westende en Middelkerke de traditionele openingsfeesten van het nieuwe seizoen, moeten dringend in een nieuw kleedje. Evenementen die het goed doen zwengelen we graag extra aan”, haalt hij aan. “Het is de bedoeling dat we elk jaar met enkele schitterende toppers de toerist terug naar Middelkerke lokt, naar analogie van het Champagneweekend, dat al meer dan 20 jaar een absolute topper is. Samen met onze diensten maken we ons sterk hiervan stevig werk te maken. Middelkerke moet feestelijk terug op de kaart.”

Tastoe Belle Vue

Onmiddellijk na de paasvakantie kunnen de lekkerbekken hun pijlen richten op de vernieuwde formule rond Tastoe, dat de jongste jaren een schot in de roos was. “Hier kunnen we evenwel nog veel meer mee doen”, meent de schepen.

“We trekken met Tastoe naar het strand vlak voor de Rotonde, zeg maar Belle Vue in Westende. Het concept blijft behouden terwijl enkele Middelkerkse chefs met uitzonderlijke bereidingen hun talent laten bewonderen. Toppers uit de gastronomische wereld zullen het geheel opfleuren. De smulpapen zullen genieten, dat staat nu al als een paal boven water. Het geheel speelt zich dit jaar af op het strand. Als de weergoden mee aan tafel willen zitten, dan wordt dit een nieuwe topper. Een tweedaagse om letterlijk van te snoepen”, stelt een genietende Tom Dedecker.

Voor elke gemeenteraad staat het vragenuurtje ter beschikking van de bevolking

Een eerste grote verandering binnen de klassieke evenementen is de omvorming van het Visweekend, dat sinds 1985 onder impuls van de Handelaarsbond Westende-Bad met voorzitter Paul Dewulf naderhand elk jaar het seizoen opende. “Het Visweekend zat de jongste jaren op zijn tandvlees. Nieuw bloed wil van Carrousel een nieuwe seizoensopener worden. We schuiven Westende-Bad terug naar de belle epoque. In de horeca worden retromenu’s op tafel gezet en zijn de handelaars verkleed zodat we een totaalbeeld krijgen van hoe kleurrijk het vroeger was. Onze diensten met Rosalie Verlinde als speerpunt maken er hard werk van. Carrousel wordt uniek.

Ook het sinds 1982 opgerichte Nationaal Bierweekend trekt straks een ander pakje aan. Eerste schepen Tom Dedecker is formeel: “De kermis- en braderietoestanden maken straks plaats voor een grandioze ode aan artisanale bieren. Samen met onder andere de Dijkraad giet onze dienst met Alain Bloeykens het geheel in een nieuwe vorm. Het wordt nu een echt bierweekend, een driedaagse waar uitsluitend bier zal geproefd worden. De ideale start voor het seizoen in Middelkerke.”

Italië

Inzake zomerse activiteiten komen heel wat kleppers opnieuw op de agenda. “Het is logisch: wat goed is, blijft uiteraard. Zo zijn de Apero Sundays, Couleur aan Zee, Feest op de Zeedijk, Nostalgie, de Patersfeesten en Processie in Leffinge en onder ander Nostalgie Beachfestival weer trekpleisters. Voeg daarbij het niet meer weg te denken Stripfestival, een ruim drie weken durende absolute topper, Bubbels aan Zee, dit jaar met Italië als gastland met prosecco, en onder andere het Landbouwweekend en je weet dat onze zomer opnieuw bol staat van leuke evenementen. Het seizoen sluiten we af met het fabuleuze Champagneweekend”, somt de schepen op.

Het is logisch: wat goed is, blijft uiteraard

Gaat heel wat aandacht van eerste schepen Tom Dedecker naar toerisme, financiën, de reddingsdienst, onthaal en onder andere overheidsopdrachten, dan zit hij ook de gemeenteraad voor. “Ook hier wordt het even anders. Voorafgaandelijk aan elke gemeenteraad staat een vragenuurtje ter beschikking van de bevolking. De vragen dienen wel vooraf schriftelijk gesteld te worden via onze dienst Communicatie. We gaan voor totale transparantie en zullen open staan voor elk aanvaardbaar voorstel. Iedereen zal respect behandeld worden. We streven met het hele college naar een open beleid. Alleen op die manier kunnen we samen Middelkerke opnieuw op de kaart zetten”, besluit eerste schepen Tom Dedecker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier