Nieuwe burgemeester Luc Derudder redt Oostrozebeke.nu: van lijstduwer tot burgervader

Burgemeester Luc Derudder en zijn vrouw Mia Vervaeck. © Foto CLY
Redactie KW

Niemand had dit zien aankomen, of toch? Helemaal geen verrassing dat ‘Rudderke met de fiets’ het hele peloton klopt. De voorbije zes jaar heeft hij hard getraind. Altijd en overal was hij present om zijn medeburgers een hart onder de riem te steken, bij lief en leed. Hij was steeds stand-by en nu was de tijd aangebroken om te oogsten. De sjerp win je nu eenmaal niet met grote projecten of klinkende verklaringen, maar alleen door dag in dag uit in stilte te werken en er te zijn voor de burgers. Eenvoudig recept maar het werkt. ‘Rudderke’ is aan zet en hij zal er ook voor gaan.

Dat Luc Derudder het ooit ver zou schoppen in de lokale politiek stond een beetje in de sterren geschreven. Vader Daniel, die op 40-jarige leeftijd bij een verkeersongeval om het leven kwam, was in 1974 al gemeenteraadslid en ook zijn broer Johan was lid van de gemeenteraad in buurgemeente Wielsbeke.

Dertig jaar politiek

“Ik ben in 1988 voor het eerst in de politiek gestapt, nu dertig jaar geleden, onder burgemeester Jean-Marie Bonte”, opent de nieuwe burgervader Luc Derudder. “Ik was 25 jaar gemeenteraadslid en vijf jaar schepen. Als schepen ben ik bevoegd voor Cultuur, Onderwijs, Burgerlijke Stand, Bibliotheek, Markten, Senioren en Begraafplaatsen. Ik heb het steeds heel graag gedaan. Burgerlijke Stand en Senioren waren mijn favoriete bevoegdheden en dan nog vooral de senioren. Als schepen heb ik zes jaar lang niet stilgezeten en daarvoor word ik nu beloond. Overal aanwezig en aanspreekbaar zijn, waren mijn sterke punten en daarmee heb ik als lijstduwer de lijst gered.”

“Burgemeester Karl De Clerck heeft ons nog niet verzekerd of hij zijn politiek mandaat wil opnemen”

“Ik ben van plan om ernstig en voltijds voor het burgemeesterschap te gaan”, gaat Luc verder. “Ik verwacht mij aan een hevige oppositie want wij beschikken met onze lijst over een bijzonder krappe meerderheid. Ik zal absoluut de volledige steun van de groep nodig hebben om te kunnen starten.”

Dossiers

Of er al een consensus is over de verdeling van de schepenambten? “Het nieuwe schepencollege is nog niet gevormd, omdat ik wacht op de beslissing van de huidige burgemeester Karl De Clerck, die ons nog niet heeft verzekerd of hij zijn politiek mandaat wil opnemen. Hij wil eerst nog met zijn vrouw overleggen. Pas als er daaromtrent zekerheid is, kan over de samenstelling van het schepencollege nagedacht worden.”

Op de nieuwe wijk De Krinkel heeft de nieuwe burgemeester het naar zijn zin met zijn vrouw Mia Vervaeck en kleinkind Cyriel.
Op de nieuwe wijk De Krinkel heeft de nieuwe burgemeester het naar zijn zin met zijn vrouw Mia Vervaeck en kleinkind Cyriel.© Foto CLY

Of er straks ook zware dossiers op zijn tafel komen te liggen, waarrond moeilijke beslissingen moeten worden genomen? “Vanzelfsprekend zijn er al heel wat dossiers die al enkele jaren in voorbereiding zijn en administratief al voor een groot deel zijn afgewerkt. De moeilijke dossiers die eraan komen zijn de doortocht in het centrum, de herinrichting van de begraafplaatsen, het ontwikkelen van het nieuwe RUP Olieberg, de herinrichting van de Nieuwstraat en Stationsstraat met fietspaden en het dossier Gentstraat, eveneens met fietspaden, dat ontwikkeld wordt met de buurgemeenten Meulebeke en Dentergem.”

Financieel gezond

“Gelukkig zijn we een financieel gezonde gemeente en als het plots erg krap zou worden, dan zijn er nog steeds de opcentiemen die hier heel laag staan, namelijk 1.300, waar dat in andere gemeenten gemiddeld 1.450 is. Ook de personenbelasting is met 7 procent vrij laag. Gelukkig beschikken we al over een heel goede sport- en cultuurinfrastuctuur en zitten onze jeugdverenigingen goed gehuisvest. Denk maar aan de Ginstesite, de KLJ en de Mistral.”

“Ik verwacht mij aan een hevige oppositie want wij beschikken met onze lijst over een bijzonder krappe meerderheid”

Of het heikele thema van de verkeerslichten weer de kop zal opsteken? “Eigenlijk kunnen we niet meer terug. Wanneer de werken definitief zijn afgerond, hoop ik dat iedereen met het behaalde resultaat zal kunnen leven. Ik prijs me al gelukkig dat ik de burgemeester word van een financieel gezonde gemeente, die bovendien heel goed is uitgerust naar accommodatie toe en ook over een boeiend verenigingsleven beschikt.”

Oppositie

We vroegen de burgemeester nog of hij met deze heel krappe meerderheid, met slechts één zetel op overschot, niet bang is van een keiharde oppositie. “Kijk, ik zal de oppositie met respect behandelen. Momenteel leven we in een goede verstandhouding met Inspraak en dat wil ik zo houden. Het is wel zo dat ik vanuit mijn achtergrond heel veel aandacht wil besteden aan een sociaal beleid, waarin sociale huisvesting van groot belang is. In die zin is de goed uitgebouwde kinderopvang een enorme dienst aan de bevolking en dat moet zo blijven.”

BIO

Luc is 58 jaar en groeide op in een gezin met vier broers, maar zijn broer Johan overleed vorige Pasen. Luc volgde een handelsopleiding in Waregem, waarna hij onmiddellijk bij de ACV-afdeling Tielt (nu Meulebeke) aan de slag kon. Sinds hij in 2013 zijn schepenambt opnam, doet hij die job nog deeltijds. Bij zijn huidige werkgever heeft Luc er intussen 38 dienstjaren opzitten.

Nu hij tot burgemeester werd verkozen, is hij van plan om fulltime voor het burgemeesterschap te kiezen. Volgens Luc valt een vaste job tegenwoordig niet meer met het ambt van burgemeester te combineren.

Luc is een echte familieman. Hij is getrouwd met Mia Vervaeck en vader van drie kinderen: Lies, Klaas en Fien. Intussen zijn daar met Helena en Cyriel al twee kleinkinderen bijgekomen.

Het gezin Derudder heeft zich intussen knusjes genesteld in een gloednieuw appartement in de Krinkelstraat, dicht bij de Groene Long, waar hij graag gaat wandelen en fietsen.

(Julien Cluyse)