Nieuwbouwproject op tafel voor De Stringe in Anzegem

De Stringe wacht al een tijdje op een renovatie. © AD
Redactie KW

Er lijkt eindelijk schot te komen in het renovatiedossier van De Stringe, een zaak die al eventjes meegaat over de voorbije legislaturen. In het meerjarenplan werd al een bedrag opgenomen om de plannen voor te bereiden, maar in de vorige gemeenteraad werden ook twee ideeën naar voren geschoven om het cultuurcentrum in Vichte aan te pakken.

Het gaat om de renovatie van de feestzaal in het cultuurcentrum. “Aan architect Isolde Hermans uit Vichte werd de opdracht gegeven om de feestzaal akoestisch en op een energetische manier te herbekijken. Ondertussen werd al duidelijk dat een nieuwbouw interessanter is dan renoveren”, klinkt het bij schepen Rik Colman.

Sinds een jaar is de gemeente bezig met de plannen om een zwembad te bouwen aan De Stringe. “Door dat zwembad zitten we eigenlijk met een sportieve pijler ter plaatse”, klonk het. Reden om het project ruimer te zien dan alleen maar de renovatie van de feestzaal en misschien een tweede plan te volgen. Dat plan voorziet namelijk twee verdiepingen op de plaats van de nieuwbouw: een feestzaal en een ruimte voor kantoren. “Op dit moment hebben sportclubs geen vergaderruimte meer in de sporthal in Anzegem, omdat daar gedeeltes van de sportdienst en de dienst Vrije Tijd ondergebracht zijn”, sprak schepen Jeremie Vaneeckhout.

“Ook de politie heeft nieuwe lokalen nodig”

Het voorstel is om boven de feestzaal verschillende gemeentediensten te verzamelen. “Onder andere de dienst Vrije Tijd en de sportdienst, maar de cultuurdienst zou er ook een plaatsje kunnen krijgen. Het gevolg zou zijn dat er verschillende ruimtes over de hele gemeente vrijkomen. Er zouden daardoor geen extra vergaderzalen meer nodig zijn, want de diensten zouden immers samen zitten. Dat zou gemakkelijker zijn qua samenwerking als het op dienstoverschrijdende initiatieven aankomt. Ook de politie heeft nieuwe lokalen nodig. De lokalen aan het Ommersheimplein, zijn niet meer volgens de huidige normen.”

Sociaal Huis

Bij die verschillende diensten werd ook het Sociaal Huis vernoemd. Daarop kwam echter reactie van de oppositie, waaronder van gemeenteraadslid Prudent Lanneau (Eendracht): “Er werden nieuwe gebouwen gezet voor het Sociaal Huis. Die zijn dit jaar nog maar ingenomen. Nu al van die gebouwen afstand nemen, lijkt nogal impulsief. Bezint eer ge begint”, sprak hij het huidige bestuur toe. Ook Yannick Ducatteeuw (Eendracht) stelde vragen met betrekking tot het Stringeproject. “In de budgetplanning werd al zo’n 210.000 euro vrijgemaakt voor de renovatie. Waar gaat dit geld naartoe? Is dit alleen voor de studieopdracht die de desbetreffende architect maakt op dit moment?”

Meer ruimte nodig

Schepen Rik Colman (CD&V) gaf hen antwoord: “Tien procent van het voorziene bedrag voor de investering werd al ingeschreven. Alleen de feestzaal vernieuwen zou een klein miljoen euro kosten. Als we voor de tweede optie met twee verdiepingen kiezen, gaat het om ongeveer twee miljoen euro met een meerprijs voor de verdieping van de feestzaal, want die zouden we dieper in de grond willen inplanten naar isolatie en ruimtegebruik toe. Het Sociaal Huis is inderdaad een gebouw dat net in gebruik genomen werd, maar we merken dat er meer ruimte nodig is. Door te centraliseren kunnen we een beter werkend ambtenarenapparaat garanderen. De verkoop van het huidige sociale huis zou ons meer budget opleveren, waardoor we aan de nodige twee miljoen euro komen om het volledige project te financieren.” Voor de studieopdracht werd alvast groen licht gegeven. Nu is het afwachten wat de gemeenteraad met de plannen verder zal aanvangen.

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier