Nieuw schandaalboek over Johan Vande Lanotte

Ignace Vandewalle: "Misschien is er wat frustratie, maar de waarheid primeert voor mij." © HH
Redactie KW

Er is een nieuw schandaalboek uit over Johan Vande Lanotte. Ignace Vandewalle, voormalig medewerker van Jean-Marie Dedecker, presenteert in ‘De valse profeet’ een reeks dossiers die moeten aantonen dat de Oostendse burgemeester een wanbeleid voert.

Ignace Vandewalle woont sinds vijf jaar in Assebroek, maar was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker van Lijst Dedecker in Oostende. Hij was jaren medewerker van Jean-Marie Dedecker en speelde een grote rol in de totstandkoming van het boek ‘De keizer van Oostende’ in 2012.

In 2014 werden Vandewalle en Dedecker voor de rechter gedaagd door Vande Lanotte op beschuldiging van laster en eerroof. Beiden werden vrijgesproken, zowel in Eerste Aanleg als in Beroep. Vandewalle had informatie over Vande Lanotte naar aanleiding van het proces van zijn website verwijderd, maar besloot na de vrijspraak alles te boek te stellen.

“Niet uit wraak”

Dat verklaart volgens Ignace Vandewalle de timing van het boek vlak voor de verkiezingen. “Op aandringen van mijn advocaat publiceerde ik niets voor de uitspraak van het Hof van Beroep”, legt hij uit. “Op dat moment zat ik volop in de heisa omtrent mijn boek ‘De illegale Ghelamco Arena’ en daardoor kon ik pas in het voorjaar beginnen schrijven. Daardoor is het boek nu pas klaar. Vroeger ging niet. Maar als Vande Lanotte niet in beroep was geweest, kon het boek anderhalf jaar vroeger klaar zijn.”

De verkiezingen spelen dus geen rol, zegt Vandewalle, hoewel. “Johan Vande Lanotte had ook nooit enige compassie met mij. Ik zie niet in waarom ik nu compassie met hem moet hebben. Wraak en haat vind ik tijdverlies, daar hou ik me niet mee bezig. Maar ik wil hier de waarheid brengen. Dit is geen vuile campagne, de waarheid is proper. Misschien is er ook wat frustratie, maar de waarheid primeert voor mij.”

Reeks dossiers

‘De valse profeet’ is een dun boekje van amper 76 pagina’s, maar er zijn links naar een website met uitgebreidere informatie en documenten die het betoog van Ignace Vandewalle moeten staven. Het bevat een reeks grafieken die aantonen dat het niet goed gaat met Oostende, onder meer over de werkloosheid en de toegenomen kansarmoede: de kansarmoede-index van Kind & Gezin steeg van 6,6 procent in 1997 naar 29,6% in 2016.

Vervolgens bespreekt Vandewalle een aantal dossiers waar de Oostendse burgemeester niet positief uit komt: de stadsschuld, het Thermendossier, Electrawinds, de ter ziele gegane mosselkweek op de Noordzee, de privébedrijfjes van Vande Lanotte, de groenestroomcertificaten die hij de ‘Vande Lanotte-taks’ noemt.

“Door de woestijn”

“Ik ging sinds 2014 door de woestijn”, vertelt Ignace Vandewalle. “Doordat Jean-Marie Dedecker niet werd herkozen, was ik mijn job kwijt. Vande Lanotte schilderde me af als fantast en leugenaar. Maar ik heb geluk dat er toch wel wat mensen geloven in mij. Ik startte een politiek consultancybureau op en heb vandaag zes lijsten en 21 individuele kandidaten als klant. Van verschillende politieke strekkingen. Jean-Marie Dedecker is nog altijd klant bij mij en ik deed ook research voor enkele Pano-reportages op de VRT.”

“Vrijdag schandaaldag”

“Vrijdag schandaaldag”, reageert Johan Vande Lanotte laconiek, verwijzend naar de aanval van N-VA van vorige vrijdag, omtrent het vele stadsgeld dat naar de basket zou zijn gegaan en van de basket naar de privérekening van Vande Lanotte. “Men blijft de burgemeester besmeuren.Vorige vrijdag die, deze week deze en volgende vrijdag een andere zeker? Ik reageer daar niet meer op, ik ben bezig met het toekomstproject voor de Oostendenaars. Gelukkig zijn zij het die beslissen.”

“Het klopt dat Ignace Vandewalle door de rechter werd vrijgesproken in het proces voor laster en eerroof”, erkent de Oostendse burgemeester. “Maar de rechter heeft absoluut niet gezegd dat hij gelijk heeft. Hij heeft enkel geoordeeld dat je in een democratie mag zeggen wat hij zegt, ook al is het niet bewezen. Het recht op vrije meningsuiting primeert voor de rechter op het recht op eer.”

(HH)

Meer info op www.bfelt.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier