Negen nieuwe raadsleden in Zonnebeke

Staand vlnr: Koen Descheemaeker, Jens Six, Liselot Wydooghe, Annelies Vancoillie, Nele Dejonghe, Jan Desmet, William Doom, Marc Verstraete, Franky Gryson, Sophie Vangheluwe, Frans Deleu, Maxim Vermeeren, Johan Demonie, Hannelore Blondeel, Luc HoflackZittend vlnr : Joachim Jonckheere, Koen Meersseman , Ingrid Vandepitte, Dirk Sioen, Thijs D'Alleine, Jan Vandoolaeghe, Sabine Vanderhaeghen,
Redactie KW

De raadzaal was te klein voor de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad in Zonnebeke. Negen nieuwe raadsleden legden voor het eerst de eed af en twee nieuwe partijen maken voor het eerst deel uit van de raad.

Er was geen stoel meer vrij voor de installatie van de nieuwe Zonnebeekse gemeenteraad. Aangebrachte stoelen bleken onvoldoende. Een enorme volkstoeloop, als je weet dat er voor een gewone gemeenteraadszitting maar een twintigtal personen komt opdagen. Bij aanvang van de raad werden de afscheidnemende raadsleden en schepenen door burgemeester Dirk Sioen bedankt en mochten ze een klein geschenk ontvangen. Daarna legden de 23 raadsleden de eed af bij voorzitter Thijs D’Alleine.

De Zonnebeekse raad telt negen nieuwe gezichten. Ook de schepenen Ingrid Vandepitte, Koen Meerssseman, Jan Vandoolaege en Sabine Vanderhaeghen en Joachim Jonckheere (allen #Team8980) legden de eed af. De aanstelling verliep vlot en sereen. Ook de leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst mochten de eed afleggen. Daarna werd de raad van het ABG MMP1917 aangesteld die bestaat uit voorzitter Joachim Jonckheere, Paul Vanlerberghe, Luc Delancker, Wendy Pattyn, Andy Veeckman, Nele Dejonghe, Johan Leleu, Valerie Leroy en Christine Vanexem ( na drie jaar opgevolgd door Phillippe Rassalle).

Oppositie

De oppositie feliciteerde #Team8980 met de mooie verkiezingsuitslag. “Voor ons is deze zitting historisch“, lachte Koen Descheemaeker. “Voor het eerst zetelen we in de raad als zelfstandig N-VA. We beloven een constructieve oppositie te voeren waarbij we niet tevreden zullen zijn met halve antwoorden. De mensen hebben immers het recht te weten wat hier gebeurt. Daarom lanceren we al het voorstel om na elke gemeenteraad een vragenhalfuurtje in te lassen voor het publiek.”

Iedereen die hier zit, moet zich inzetten in het voordeel van de mensen – Luk Hoflack

William Doom van Lijst Passedale beloofde met zijn partij de vinger aan de pols te houden. “Ik nodig u uit om samen op pad te gaan en we kijken verlangend uit naar jullie beleidsvisie“, zo klonk het. Luk Hoflack (InSamenSpraak) sloot af: “Iedereen die hier zit, moet zich inzetten in het voordeel van de mensen en hopelijk kan iedereen na zes jaar zeggen: ja, ik heb het gedaan.”

Politieraad

Bij de stemming voor de leden voor de politieraad was er alvast een goede samenwerking van de oppositiepartijen die samen voor Maxim Vermeeren (InSamenSpraak) kozen en dit ten nadele van Frans Deleu (#Team8920). Ook Koen Meersseman werd verkozen voor de politieraad. Op de volgende gemeenteraad zal Sigrid Verstraete als nieuwe algemeen directeur aangesteld worden.

(NVZ)

De raad

Burgemeester Dirk Sioen volgt zichzelf op als burgemeester. Naast de burgemeester bestaat het schepencollege uit 1ste schepen Ingrid Vandepitte, 2de schepen Jan Vandoolaeghe, 3de schepen Koen Meersseman, 4de schepen Sabine Vanderhaeghen, 5de schepen en voorzitter BCSD Joachim Jonckheere. Raadslid Thijs D’Alleine neemt de taak van voorzitter van de gemeenteraad op zich. In de nieuwe raad heeft #team 8980, dat een kartel is van Open VLD, CD&V en onafhankelijken, de volstrekte meerderheid met 14 zetels. De oppositie bestaat uit: InSAmenSpraak ( SP.A en deels N-VA ) (5 zetels), N-VA (3 zetels) en Lijst Passendale (1 zetel).

Geplande verschuivingen

In de loop van de legislatuur zullen er, volgens de bestuursovereenkomst, enkele verschuivingen gebeuren. Na vier jaar geeft burgemeester Dirk Sioen zijn burgemeesterssjerp door aan eerste schepen Ingrid Vandepitte. Hij zou dan wel nog schepen blijven. Ingrid Vandepitte zou daarmee de eerste vrouwelijke burgemeester van Groot-Zonnebeke worden. Na een periode van drie jaar is er een schepenwissel tussen schepen Sabine Vanderhaeghen en Johan Demonie. Hij was ook drie jaar schepen in de vorige legislatuur. Burgemeester Dirk Sioen was het echte stemmenkanon en wist met 2.263 stemmen zijn score van vorige keer nog op te drijven. Daarna volgen Ingrid Vandepitte (1.570), Koen Meersseman ( 1.227), Joachim Jonckheere (1.177), Jan Vandoolaeghe (898) en Sabine Vanderhaeghen (880). Enkel gewezen schepen en lijsttrekker van InSamenSpraak Luk Hoflack kon zich met 1.010 voorkeurstemmen tussen het #Team8980-gezelschap plaatsen. Er waren voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 9.699 kiezers ingeschreven waarvan er 9.256 hun stem uitbrachten. Er waren ook 543 blancostemmen.

Eerste Bijzonder Comité voor Sociale Dienst

Staand v.l.n.r.: Johan Tally, Christophe Zole, Johan Vander Meiren en Phillippe Rassalle. Zttend v.l.n.r.: Eveline D'hellem, Joachim Jonckheere en Agnes Denorme. (foto ZB)
Staand v.l.n.r.: Johan Tally, Christophe Zole, Johan Vander Meiren en Phillippe Rassalle. Zttend v.l.n.r.: Eveline D’hellem, Joachim Jonckheere en Agnes Denorme. (foto ZB)

Het OCMW werd grondig hervormd. Zo maakt voortaan elk gemeenteraadslid deel uit van het OCMW, maar er wordt wel een Bijzonder Comité voor Sociale Dienst opgericht. Tijdens de installatievergadering werd Joachim Jonckheere verkozen als voorzitter. Daarnaast maken voor #Team8980 Evelien D’Hellem, Johan Tally (na 4 jaar Kevin Carrein) Philippe Rassalle (na 3 jaar Christine Vanexem), An Denorme (na 2 jaar Patricia Vandamme en na nog eens 2 jaar Valerie Leroy) deel uit van het Bijzonder Comité. Voor N-VA zetelt Johan Vander Meiren (N-VA) en voor InSamenSpraak Christoph Zole (InSamenSpraak).