Negatief advies bij beroep in vergunningsaanvraag Almanaar in Ingelmunster

Het bedrijf Almanaar in Ingelmunster. © FODI
Redactie KW

Recent kreeg de kippenslachterij Almanaar uit de Bollewerpstraat in Ingelmunster een omgevingsvergunning van de bestendige deputatie. Tegen deze omgevingsvergunning werd beroep aangetekend door de buurt.

Het Departement Omgeving van het Vlaams Gewest moet zich nu uitspreken. De procedure voorziet dat de gemeente binnen de vijftig kalenderdagen een advies geeft aan het departement.

“Bij de eerste vergunningsaanvraag bij de bestendige deputatie van de provincie heeft de gemeentegeen advies uitgebracht. Het dossier bevatte goede en minder goede elementen. Enerzijds zou een vergunning een verbeterde bedrijfssituatie mogelijk maken, die ook voor de hinderaspecten een positieve impact kon hebben. Anderzijds stelden wij ons vragen over nog lopende procedures en was er niet echt zekerheid over de impact op andere hinderaspecten, zoals onder andere mobiliteit. Veel argumenten lagen met elkaar in een onduidelijke balans en dus verkozen we geen advies te geven”, laat schepen Rob Kindt namens De Brug/N-VA en Open VLD weten in een persmededeling.

Melding van een milieudelict

“De deputatie oordeelde dat het dossier van Almanaar sterk genoeg was en kende de vergunning toe. Tussen deze toekenning en de nieuwe vraag om advies die vandaag voorligt, zijn er tal van nieuwe elementen bijgekomen. Er is een veroordeling van het bedrijf tot het betalen van een schadevergoeding, er is de weigering door de deputatie van een stedenbouwkundige aanvraag op een aangrenzend perceel die ook zijn impact heeft op het bedrijf. Er is recent ook melding van een milieudelict. Waar we in eerste aanleg het bedrijf nog het voordeel van de twijfel gaven, kunnen we nu niet anders dan een negatief advies formuleren“, klinkt het.

Sinds 2013 hebben we alle aanvragen van het bedrijf en de buurt gewikt, gewogen en in de weegschaal gelegd

“Voor De Brug/N-VA/Open VLD is en blijft dit een uiterst moeilijk dossier, waarbij we zeker niet over één nacht ijs zijn gegaan. Sinds 2013 hebben we alle (aan)vragen van het bedrijf en de buurt gewikt, gewogen en in de weegschaal gelegd. De nieuwe feiten sinds de toekenning van de omgevingsvergunning hebben de balans voor De Brug/N-VA/Open VLD echter doen kantelen. We willen het economisch leven in onze gemeente alle steun geven, maar dit dossier houdt te grote risico’s in op een te negatieve impact. En dan kan het niet langer om bij deze beroepsprocedure geen advies of een positief advies aan deze aanvraag te geven. We zijn ervan overtuigd dat, na de bestendige deputatie eerder, nu ook de Vlaamse overheid in alle wijsheid een beslissing zal nemen over deze aanvraag.”

Onenigheid binnen het schepencollege

Tijdens de gemeenteraad van 19 december 2017 was er nog onenigheid binnen het schepencollege, want SP.A ging niet akkoord met de visie van het schepencollege, dat toen geen advies gaf. Volgens SP.A was geen advies geven gelijk hetzelfde als een goedkeuring.

De socialisten stonden lijnrecht tegenover de visie van de andere leden van het schepencollege van De Brug/N-VA en Open VLD. Blijkbaar volgen de andere leden van het college van burgemeester en schepenen nu ook het standpunt van SP.A, weliswaar met een drietal maanden vertraging.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier