Naweeën paars-gele coalitie in Ieper: ondervoorzitter SP.A neemt ontslag

Ludovic Ide levert zijn lokale partijkaart in. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Ludovic Ide, ondervoorzitter van SP.A Ieper, neemt ontslag omdat zijn partij in een coalitie stapt met N-VA. “Er kwam één tegenstem – de mijne – en vele onthoudingen”, zegt Ide.

In een persbericht legt Ludovic Ide zijn keuze uit om op te stappen uit SP.A. “Met dit schrijven breng ik jullie op de hoogte van het feit dat ik met onmiddellijke ingang ontslag neem als ondervoorzitter, bestuurslid en lid van SP.A Ieper”, klinkt het letterlijk.

“Tijdens het binnenkomen van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen werd al snel duidelijk dat er verandering op til was. Een coalitie met twee partijen was mathematisch mogelijk, maar persoonlijke ambities van zowel Katrien Desomer als Emmily Talpe stonden deze samenstelling in de weg. Drie partijen waren dus nodig om een alternatieve coalitie te vormen.”

Veel onthoudingen bij stemming

“Het was duidelijk dat SP.A Ieper nodig was om deze mogelijkheid vorm te kunnen geven. Ikzelf had reeds tijdens de weken voorafgaand aan de verkiezingen aan de partij laten weten dat een eventuele coalitie met N-VA niet tot mijn mogelijkheden behoorde. Een partij als SP.A staat mijns inziens absoluut niet op eenzelfde lijn als een partij die er op nationaal vlak alles aan doet om de sociale balans verder in de verkeerde richting te doen overhellen. Ondanks het feit dat het hier inderdaad over lokale en dus minder ‘geladen’ thema’s gaat, kan ik mij met een dergelijke coalitie niet verzoenen.”

“Omstreeks 20.30 uur werden onze kandidaten en leden van het partijbestuur opgeroepen om samen te komen in een vergaderruimte van het ABVV. Daar werd ons medegedeeld dat er een afspraak was gemaakt om een coalitie te vormen met Open Ieper, SP.A en N-VA. De stemming werd gevraagd, en er kwam één tegenstem (de mijne) en vele onthoudingen. Het rumoer maakte duidelijk dat een duidelijke coalitie bij voorkeur werd vermeden.”

Ik ben een sos en ik blijf een sos, maar ik distantieer me bij deze volledig van de lokale afdeling

“Hierop kwam de uitleg dat Groen door het mislopen van een derde zetel paste voor een deelname aan het bestuur en dus een andere mogelijke coalitie met SP.A in de meerderheid onmogelijk maakte.”

“De verkozenen trokken weg om het akkoord te tekenen, de voorzitter (Pertry) kwam naar het museumcafé om de (weinig gedragen) beslissing mede te delen. Hier maakte hij melding van de ene tegenstem, maar de vele onthoudingen werden stilgezwegen.”

“Of Groen er effectief voor koos om geen deel uit te maken van een eventuele meerderheid betwijfel ik en ik heb daar goede redenen toe, maar het antwoord op die these laat ik aan Groen zelf over.”

Andere mogelijkheden

“SP.A Ieper koos voor de postjes eerder dan voor hun ideologie. Ikzelf vind integriteit belangrijker dan het als partij eventueel deel kunnen uitmaken van een meerderheid. Er waren andere mogelijkheden. Mogelijkheden voor een progressief, sociaal en warm Ieper. Dat is de reden waarom ik gisterenavond dan ook mijn lokale partijkaart heb achtergelaten. Ik ben een sos en ik blijf een sos, maar ik distantieer me bij deze volledig van de lokale afdeling”, klinkt het.

“Ondertussen kreeg ik van velen reeds vele woorden van steun die mijn beslissing begrijpen, ze appreciëren, en ze ondersteunen. Deze steunbetuigingen komen van binnen de partij, maar evenzeer vanuit andere partijen. Vele socialisten die me contacteerden, voelen zich bedrogen.”

“Bolle wil van ons de progressieve zondebok maken”

Lijsttrekker Jordy Sabels (Groen) is niet te spreken over de uitlatingen van Philip Bolle (SP.A) dat Groen de boot heeft afgehouden in de coalitiegesprekken tussen CD&V en SP.A.

Philip Bolle (SP.A) deed de uitlating live op Focus-WTV zondagavond. “We hadden perfect kunnen leven met een coalitie met CD&V en Groen, alleen heeft Groen de boot afgehouden”, zei Philip Bolle. “Ze zeiden: ‘Halen we drie zetels dan willen we praten, zijn het er twee dan is het boeken dicht voor ons’. Op dat moment moeten wij als SP.A onze verantwoordelijkheid nemen.”

Lijsttrekker Jordy Sabels van Groen viel net niet van zijn stoel toen hij het hoorde. “Het klopt dat wij altijd gezegd hebben dat we niet in een coalitie zouden stappen met minder dan drie zetels”, zegt Sabel. “Maar als hij zegt dat wij de boot hebben afgehouden, dan liegt hij. Heel lang zag het ernaar uit dat we drie zetels zouden halen. Op dat moment zaten wij aan tafel met CD&V, maar onze telefoontjes – van zowel Groen als CD&V – naar Bolle bleven onbeantwoord. Toen een paarsgroene coalitie tot de mogelijkheden behoorde, heeft Bolle op geen enkel moment contact proberen op te nemen met ons. Nu wil Bolle van Groen de zondebok maken van een mislukte meer progressieve coalitie, maar dan doet hij de waarheid oneer aan.”