Na de stembusslag vallen ook nog harde klappen

12/10/18 om 07:15 - Bijgewerkt op 11/10/18 om 10:58

Macht behouden of verwerven. Dát staat zondag op het spel. De verkiezingen winnen, biedt daartoe de meeste kansen. Maar niet altijd. Want wie de meeste stemmen haalt en de verkiezingen wint, kan finaal nog naast de macht grijpen. Het is een bekend gegeven. En dus zullen er ook zondag weer winnaars zijn die uiteindelijk eindigen in het kamp van de verliezers. Natuurlijk kijken we uit naar de resultaten in onze centrumsteden - daar staat heel veel op het spel, zie verder in onze krant - en naar gemeenten waar het bestuur ervan de voorbije zes jaar niet zo vanzelfsprekend werd als het aanvankelijk leek. Maar hoe zit het met de gemeenten waar de verkiezingen en de nasleep ervan zes jaar geleden voor verrassingen heeft gezorgd?

Als concurrenten ineens niet meer opnemen...

Bij winnaars van verkiezingen die onmiddellijk na de stembusuitslag op zoek gaan naar een coalitiepartner, breekt het zweet uit als het telefoontoestel van die man of vrouw langer dan een half uur op voicemail blijft staan. Dan... weet de winnaar doorgaans dat hij of zij toch in het kamp van de verliezer is terechtgekomen. Het overkwam regerend burgemeester Stefaan De Clerck in 2012, toen Vincent Van Quickenborne al meteen na de uitslag ging samenzitten met N-VA en SP.A en op die manier Stefaan De Clerck in zand liet bijten. Dat was die zondagavond tragisch én pijnlijk om zien. Dat Kortrijk-trauma speelde zich ook bij Victor Gerniers in Anzegem af. Daar bleef de hele oppositie onbereikbaar voor de man die met 3.000 voorkeurstemmen de verkiezingen had gewonnen en met lege handen achterbleef. Het is nu al zeker dat een scenario als dat van Kortrijk 2012 zich zondag weer in meer dan een stad of gemeente zal afspelen.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!