Na algemeen directeur dreigt nu ook financieel directeur te vertrekken in Zonnebeke

© foto TP
Redactie KW

Slechts enkele maanden na het ontslag van algemeen directeur Francis Claeys dreigt ook de financieel directeur van de gemeente en het OCMW Gerard Straetemans te vertrekken.

Wie de lokale politiek in Zonnebeke volgt, kent Straetemans als een man met veel dossierkennis, die regelmatig het woord neemt tijdens de gemeenteraad om de technische en financiële achtergrond van bepaalde dossiers toe te lichten, vaak in opdracht van een schepen. Hij is pas een paar jaar aan de slag bij de gemeente, maar dreigt straks te vertrekken.

“Mijn ontslag indienen? Zo zou ik het niet verwoorden. Ik stel mijn mandaat ter beschikking als er op korte termijn geen oplossingen aangereikt worden, want in deze omstandigheden is het onmogelijk om mijn taak naar behoren uit te voeren”, duidt Straetemans.

Volgens de man dreigt de gemeente financieel in de problemen te komen. “Ik maakte vorig jaar al een nota om aan de alarmbel te trekken bij de beleidsmakers: de loonkost van het personeel is te hoog en de spaarpot van de gemeente is bijna op, waardoor de financiering van investeringen in gevaar dreigt te komen. Momenteel staan er geen extra inkomsten gepland. Het kan niet de bedoeling zijn dat op termijn besliste investeringen worden teruggeschroefd, omdat er geen geld meer is. Door politieke spelletjes bij de opmaak van budgetwijzigingen en uitstelgedrag van het gemeentebestuur dreigt de situatie nog te verslechteren. Het was bijvoorbeeld aangewezen om de dringende budgetwijziging nog voor de verkiezingen te doen. Er wordt trouwens niet naar mij geluisterd en ik heb de indruk dat een aantal beleidsmakers mijn documenten zelfs niet lezen. Ook de nasleep van het ontslag van de voormalige algemeen directeur maakt het bijzonder moeilijk werken. Er wordt me verteld dat ik op mijn tanden moet bijten, maar ik heb er bijna geen meer. Ik wil de gemeenteraad van nu maandag uitleg verschaffen over de problematiek. Het is dan aan de gemeenteraad om de volgende stap te zetten.”

Aangeboden ontslag

Oppositiepartij sp.a interpreteert het manoeuvre van Straetemans als een aangeboden ontslag. “Wij vragen dat de man op de gemeenteraad gehoord wordt in openbare zitting. Er moet volledige transparantie komen”, aldus fractieleider Franky Bryon (SP.A). “Dit is de tweede decretale graad in Zonnebeke die binnen een tijdspanne van enkele maanden ontslag neemt. De gemeenteraad heeft het recht om tot in detail te weten wat er allemaal fout loopt in het gemeentebestuur.”

“We zullen dit in geheime zitting behandelen, omdat er vermoedelijk individuen zullen genoemd worden”, aldus burgemeester Dirk Sioen (Inspraak). “De problematiek wordt nu maandag ook op het schepencollege besproken, daarna zullen we meer weten.”

(TP – foto TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier